Hlavní obsah

Na trhu volných hráčů NHL se mohou objevit i dvojnásobní šampioni Palát a Rutta

Útočník Ondřej Palát a obránce Jan Rutta, kteří s Tampou Bay v letech 2020 a 2021 získali Stanleyův pohár a letos došli až do finále, se mohou objevit mezi nechráněnými volnými hráči. Pokud se do středy do 18:00 SELČ nedohodnou se stávajícími kluby, budou k dispozici bez náhrady i ostatním, stejně jako další osmička českých hokejistů, kteří v uplynulé sezoně hráli v NHL.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Ondřej Palát z Tampy Bay se raduje z gólu proti Coloradu.

Článek

Stejný status má i centr David Krejčí, jenž v minulé sezoně hrál v extralize za Olomouc a k návratu jej láká Boston. Odehrál za něj všech svých 15 sezon v nejlepší lize světa.

Po vypršení smluv mohou být od středy k dispozici obránci Michal Kempný z Washingtonu, Andrej Šustr s útočníkem Dominikem Simonem z Anaheimu, i další forvardi Dmitrij Jaškin z Arizony, Martin Frk z Los Angeles a brankář David Rittich z Nashvillu. Mezi potenciální nechráněné volné hráče se dostali také útočníci Dominik Kubalík z Chicaga a Ondřej Kaše z Toronta, kteří od svých zaměstnavatelů nedostali kvalifikační nabídku na nový kontrakt.

Jednatřicetiletému Palátovi končí pětiletý kontrakt na 26,5 milionu dolarů. V dresu Lightning strávil celou dosavadní kariéru v NHL, během níž si připsal v 628 zápasech 423 bodů za 143 branek a 280 asistencí. Rodák z Frýdku-Místku navíc září především v play off, neboť ve 138 duelech zaznamenal 94 bodů (48 tref+46). Letos může patřit mezi nejžádanější hráče na trhu po boku takových hvězd jako centr Jevgenij Malkin z Pittsburghu či další útočník Johnny Gaudreau z Calgary.

Foto: Jack Dempsey, ČTK/AP

Jan Rutta z Tampy Bay dává gól proti Coloradu.

Stejně starému Ruttovi končí dvouletá smlouva na 2,6 milionu dolarů. Rovněž jednatřicetiletému Kempnému končí čtyřletý kontrakt s Capitals na 10 milionů dolarů, který uzavřel po zisku Stanleyova poháru. Kempný v sezoně 2020/21 stihl po předloňské říjnové operaci Achillovy šlachy jen dva zápasy v AHL, kde se rozehrával i v uplynulé sezoně, a nastoupil jen v 15 duelech.

Útočník Jaškin se po dvou letech v Dynamu Moskva v KHL vrátil do NHL v dresu Arizony s roční smlouvou na 3,2 milionu dolarů a vinou zranění se přestavil jen ve 12 duelech s jednou asistencí. Rittichovi končí s Nashvillem roční smlouva na 1,2 milionu dolarů.

Kontrakty se základním ročním příjmem 750 tisíc dolarů měli Frk, jenž měl dvouletý s Los Angeles, i Šustr se Simonem z Anaheimu. Šustr se loni upsal Tampě Bay a Simon Pittsburghu, dres změnili v průběhu sezony.

Jako chránění volní hráči budou jednat o nových smlouvách útočníci Pavel Zacha z New Jersey, Martin Nečas z Caroliny, Filip Zadina z Detroitu a gólman Vítek Vaněček, kterého získalo New Jersey z Washingtonu.

Nechránění volní hráči mezi českými hokejisty:
Ondřej PalátútočníkTampa Bay5,300.000
Dominik KubalíkútočníkChicago4,000.000
Dmitrij JaškinútočníkArizona3,200.000
Michal KempnýobránceWashington2,200.000
Jan RuttaobránceTampa Bay1,700.000
Ondřej KašeútočníkToronto1,250.000
David RittichbrankářNashville1,250.000
Martin FrkútočníkLos Angeles750.000
Dominik SimonútočníkAnaheim750.000
Andrej ŠustrobránceAnaheim750.000

Reklama

Související témata: