Hlavní obsah

Nejdelší zápas historie NHL rozhodl nečekaný hrdina. Od gólmana - gentlemana pak dostal puk

Co by za to dnes hokejoví fanoušci dali, kdyby zase viděli svoje oblíbence na ledě, jak střílejí góly a svádějí drsné osobní souboje. Občas se ale odehrávají zápasy, kdy si jen zoufale přejete, aby už skončily. Ten nejdelší v historii NHL se odehrál 24. března před dlouhými 84 lety a diváci v Montrealu se dočkali rozuzlení až v šesté třetině prodloužení. Rozhodl ho chlapík s příjmením jako vystřiženým z některé z komedií s Louisem de Funèsem - detroitský útočník Mud Bruneteau.

Foto: Sport.cz

Mud Bruneteau a památný puk.

Článek

Tehdy mu bylo 21 let a v prvním utkání semifinále Stanley Cupu na ledě Montreal Maroons, ho legendární kouč Jack Adams do hry příliš neposílal. V normálním hracím čase ale nepadl gól. Nerozhodlo se v prvním prodloužení, ani ve druhém, ani ve třetím...

Počet diváků, kterých do haly Forum přišlo původně 9 a půl tisíce, se s přibývajícím časem výrazně ztenčil. Očitých svědků historické události zase tolik nebylo. Až ve 177. minutě si relativně čerstvý Bruneteau převzal přihrávku a prostřelil montrealského gólmana Lornea Chabota. Puk se tehdy zaklesnul mezi síťku a zadní konstrukci branky a vůbec nedopadl na led.

"Dodnes nerozsvítili červené světlo," prohlásil s úsměvem v roce 2001 Bruneteauův spoluhráč Pete Kelly.

Novinář Kevin Allen ve své knize '100 věcí, které by fanoušci Red Wings měli znát&udělat, než zemřou,' popisuje, jak se překonaný gólman Chabot ukázal po rekordním utkání jako opravdový gentleman. Když puk vymotal ze síťky, donesl ho totiž k detroitské šatně...

"Tenhle gól si ten kluk bude pamatovat do smrti a patří se, aby měl na něj vzpomínku," řekl brankář Chabot. Bruneteau prý neměl slov, když mu kouč Adams puk předával.

"Já jsem ale věděl, že Mud má schopnosti rozhodnout," nezapomněl se pochlubit detroitský trenér, jak si dva týdny před zápasem vytáhl mládence z farmářského týmu.

Detroit montrealská výhra nakopla v roce 1936 až ke Stanley Cupu, který Red Wings v následující sezoně obhájili. Třetí trofej pak Bruneteau získal ve válečném roce 1943. V úvodním duelu finále proti Bostonu dával hattrick jako vůbec první detroitský hráč v historii play off.

Svou kariéru kariéru v NHL ukončil Bruneteau v roce 1946 se 411 zápasy na kontě a stal se hrajícím trenérem týmu Detroit's Omaha v USHL, kde pomáhal ve vývoji pozdějších detroitských es jako byli Gordie Howe, Terry Sawchuk a Marcel Pronovost.

Když v dubnu 1982 v 67 letech zemřel, žádný z nekrologů pochopitelně neopomněl zmínit nejdelší noc v historii NHL z 24. března 1936.

Nejdelší zápasy v historii NHL
176:30 Montreal Maroons - Detroit 0:1 (24. března 1936), vítězný gól: Mud Bruneteau.
164:46 Boston - Toronto 0:1 (3. dubna 1933), Ken Doraty
152:01 Pittsburgh - Philadelphia 1:2 (4. května 2000), Keith Primeau.
140:48 Dallas - Anaheim 3:4 (24. dubna 2003), Petr Sýkora.
139:15 Washington - Pittsburgh (24. dubna 1996), Petr Nedvěd.

Reklama