Hlavní obsah

Nejen Vrána. St. Louis se může vyplatit vzpoura nechtěných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trochu to připomíná film Moneyball, kde si generální manažer oaklandských baseballistů v podání Brada Pitta postaví konkurenceschopný tým z hráčů, o které nikdo nestojí. „Jsou jako ostrov opuštěných hraček,“ praví se ve snímku z roku 2011.

Foto: Jeff Curry-USA TODAY Sports, Reuters

Forvard St. Louis Jakub Vrána oslavuje svou vítěznou trefu v utkání s Vancouverem.

Článek

Když management hokejového Detroitu zařadil Jakuba Vránu po absolvování asistenčního programu na waiver list a nabízel ho během sezony ostatním klubům NHL, také se nikdo neinteresoval. Až před uzávěrkou přestupů GM Steve Yzerman našel zájemce v podobě St. Louis, které českého útočníka směnilo za ‚farmáře' Dylana McLaughlina a volbu v sedmém kole draftu. Red Wings navíc platí polovinu z Vránova ročního platu – 2,625 milionu dolarů.

Pokud by se restart 27letého forvarda nepovedl, nemělo by to pro Blues žádné extrémní následky. Vrána se ale v nové štaci rychle osvědčil.

„Jsem šťastný, že jsem tady a můžu začít znova s novým týmem," netajil nadšení skvělý bruslař i technik.

Sezona posil St. Louis
Sammy Blais (26 let)
NY Rangers: 40 zápasů (0+5)
St. Louis: 23 z. (8+9)
Kasperi Kapanen (26)
Pittsburgh: 43 z. (7+13)
St. Louis: 15 z. (7+4)
Jakub Vrána (27)
Detroit: 5 z. (1+1)
St. Louis: 12 z. (8+2)

Po dvou zásazích do sítě Vancouveru je v St. Louis už na osmi gólech z 12 zápasů. Blues jsou rádi, že to klape. Ale Vrána není jediným hráčem, který teď u nich oživuje svou kariéru. S úspěchem tak činí i Kasperi Kapanen, o kterého ztratil zájem Pittsburgh. A rovněž Sammy Blais, jehož mise u NY Rangers skončila, když ho na Manhattanu přibalili do balíčku v rámci trejdu za střelce Vladimira Tarasenka.

Všichni tři ‚nechtění' mají smlouvu ještě na další rok a plánují ukázat, že mohou být těmi pravými hráči, s nimiž se Blues vrátí do play off.

„Je to pro ně nový život. Chtějí se prosadit a jsou hladoví," oceňuje kouč Craig Berube. „Doufejme, že budou i nadále jejich výkony růst a dostanou se na úroveň, na které byli."

Tohle trio posil už za pár týdnů v St. Louis nastřílelo dohromady 23 gólů a odvděčuje se za šanci, kterou u Blues dostalo. Vždyť Blais hrál v Rangers méně než 10 minut za zápas, Kapanen různě putoval pittsburskou sestavou a Vrána se po návratu z asistenčního programu dočkal jen tří startů za Red Wings.

„Detroit si určitě myslel, že potřebuju změnit prostředí. Takže to beru a jsem za to rád," smířil se Vrána s tím, že u Yzermana upadl v nemilost.

Ale sebevědomí se teď v Missouri vrací i Kapanenovi s Blaisem, který už v St. Louis působil v letech 2017-21. „Od chvíle, co jsem se vrátil, je to opravdu dobré. Našel jsem svou hru a dívám se dopředu s větším optimismem," přikývl kanadský křídelník.

Také Kapanenovi Blues připadají jako ideální ozdravovna. „Kluci mi tady dávají najevo, že jsem dobrý hráč. Když se cítíte v pohodě, myslím, že všechno jde snáz," tvrdil finský útočník.

„Myslím si, že je to v zájmu nás všech, aby se jim dařilo. Proto je tak sympatické vidět, že jim to šlape," souhlasí Robert Thomas, jeden z pamětníků zisku Stanley Cupu z roku 2019. Letos se Blues do bitev o pohár nepodívají, ale trio Blais, Kapanen, Vrána udělá všechno, aby se to za rok změnilo.

Reklama

Související témata: