Hlavní obsah

Nemohl jsem tomu uvěřit, kroutí hlavou český reprezentant. Jeho úspěch nadchl i kabinu

Chicago/Praha

Má za sebou parádní premiérovou základní část NHL. Čtyřiadvacetiletý český hokejový útočník Dominik Kubalík v ní v dresu Chicaga nastřílel 30 gólů, žádný z nováčků jich v sezoně nenasázel víc. Výkony plzeňského odchovance ocenila i Asociace profesionálních hokejových novinářů, když jej spolu s obránci Quinnem Hughesem z Vancouveru a Calem Makarem z Colorada ve středu zařadila mezi finální tři kandidáty na zisk Calder Trophy. Kubalík se tam může stát prvním Čechem, který cenu pro nejlepšího nováčka sezony NHL získá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík z Chicaga v akci.

Článek

„Je to velká čest. Nemohl jsem tomu věřit. Když přijdete z Evropy, máte nějaké cíle, ale na to, že budete finalistou (Calder Trophy) nemyslíte," cituje česká verze nhl.com Kubalíkova slova na videokonferenci pro vybraná média.

„Je to skvělé, mohla tady být i spousta dalších kluků, takže jsem opravdu šťastný, že tu teď stojím já," pokračoval Kubalík, jenž do zámoří zamířil před rokem ze švýcarského klubu Ambru-Piotta jako základní stavební kámen české hokejové reprezentace.

Kubalík přitom ví, že jeho výkony z úvodu sezony, kterou rozjel utkáním proti Philadelphii v Praze, nebyly ideální.

„Prvních 25 zápasů bylo těžkých, nehrál jsem tak, jak jsem chtěl, a jako tým jsme taky jeli na houpačce. Potom se přeskupily lajny a dobře jsem se sehrál s Toewsem. Hrát s takovým hokejistou je něco speciálního, můžete se toho od něj spoustu naučit a na ledě to vedle něj máte o dost jednodušší. On byl klíčem k tomu, že jsem se zvednul," děkuje účastník posledních dvou MS a ZOH v Pchjongčchangu trojnásobnému vítězi Stanley Cupu a kapitánovi Blackhawks.

„Na jeho progres s postupem roku jsme opravdu hrdí. Když přišel do kempu, měl už řadu zkušeností z profesionálního hokeje a už je to trochu starší nováček. Ale s postupem roku se hodně zlepšoval. Stejně jako každý mladý kluk měl světlé i slabší momenty, ale rychle se dovedl vydrápat zpět nahoru a dostat se na svůj potenciál. To je velmi povzbudivé," chválí Kubalíka hlavní trenér Jestřábů Jareme Colliton.

Z nominace Kubalíka do nejužšího výběru kandidátů na Calder Trophy mají trenér i spoluhráči českého útočníka radost.

„Je to pro něj velká čest, kterou si ovšem plně zaslouží. Je pro nás důležitým hráčem a očekávám, že v play off bude hrát ještě důležitější roli, stejně tak i v budoucnu," přeje si Colliton a vyjmenoval hlavní Kubalíkovy přednosti.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík z Chicaga během utkání NHL s Philadelphií.

„Má excelentní pracovní morálku, velmi dobře se koučuje. Skvělý bruslař, výborná střela. Hokej miluje a v kabině je znát jeho osobnost," míní kouč.

Kandidáti na Calder Trophy
JménoKlubZápasyBodyGólyAsistence
Quinn HughesVancouver6853845
Dominik KubalíkChicago68463016
Cale MakarColorado57501238

„Měl opravdu dobrou sezonu a byl důležitým členem našeho mužstva. Že se dostal mezi tři nejlepší, je skvělá zpráva, a i pro nás je to velká věc. Doufám, že to vyhraje," přeje si útočník Chicaga Alex DeBrincat.

Reklama

Související témata: