Hlavní obsah

Nemohl jsem uvěřit! V co se to NHL mění? zoufá si někdejší hvězdný parťák Jágra či Straky

Vždycky vynikal svou šikovností a zručností, za devatenáct let strávených v NHL se z ruského útočníka Alexeje Kovaljova stal uznávaný hráč. Někdejšímu parťákovi řady českých hokejistů v Pittsburghu včetně Jágra, Straky, Langa nebo Šlégra technický hokej vždycky seděl. O to víc je podle svých slov znechucený z dnešní NHL, která prý postrádá kreativitu.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Kovaljov v dresu Penguins na snímku z roku 2011.

Článek

„NHL je tak nezajímavá, že můžete sledovat jen pár týmů. Přihrávky a kombinační hokej jsou takřka minulostí, je to jen o samostatném bruslení," rozpovídal se dnes pětačtyřicetiletý Kovaljov v rozhovoru pro server rsport.ru.

„Vzpomínám si, když jsem vzal své děti na zápas Rangers, že jsem nemohl uvěřit svým očím. Ze čtyřiceti sekund byl puk na ledě pouhých deset. Zbytek času létal po mantinelech, byl nahozený, vyhozený, vyhozený a vyhozený... Seděl jsem tam a přemýšlel, v co se tento sport mění," posteskl si rodák z Togliatti, který v NHL prošel NY Rangers, Pittsburghem, Montrealem, Ottawou a Floridou, v jejímž dresu se s nejslavnější hokejovou soutěží světa v sezónně 2012/13 rozloučil.

Vítěz Stanley Cupu s Rangers z roku 1994 a olympijský šampión z roku 1992 dává současný styl hry v zámoří za vinu především trenérům.

Ještě jednou to uděláš a sedíš!

„Bojí se chyb hráčů, které by ovlivnily jejich pozici. Někdy je jasně patrné, že hráč je šikovný, ale je nucený jen nahodit puk do pásma a potom ho nahánět a srážet se se soupeři. Pro mě je naopak důležité dát hráčům prostor a nám jim naopak dávat na ruce pouta," soudí Kovaljov, jenž v 1316 zápasech v NHL posbíral 1029 kanadských bodů.

Sám podobné pokyny trenérů zažil na vlastní kůži, když se v roce 2011 vrátil do Pittsburghu. „Trenér Dan Bylsma se na mě tehdy podíval a řekl: ´Ještě jednou to uděláš a nechám tě sedět.´ Takže z vlastní zkušenosti jsem pochopil, proč je nyní hokej v NHL takový," zjistil.

„Jenže já vždycky tvrdil, že nebudu puk do pásma nahazovat, když ho tam můžu sám zavézt," uvedl Kovaljov, jenž nyní působí jako asistent trenéra v čínském Kunlunu v KHL.

Reklama

Související témata: