Hlavní obsah

Nepřekonatelný brankář MS začíná na farmě. Specifický post, reaguje Hašek

Na letošním hokejovém mistrovství světa se mohl pochlubit fantastickými statistikami. 206 minut a 44 sekund zůstal nepřekonán, turnaj dokončil s úspěšností zárkoků 94,83 % a průměrem 1,11 gólu na zápas. Řeč o Jussim Olkinuorovi, který Finům výrazně pomohl k zisku zlatých medailí. Poté podepsal roční dvoucestnou smlouvu za 750 tisíc dolarů s Detroitem, který jej před začátkem sezony poslal na farmu.

Nepřekonatelný gólman z MS se zatím neprosazuje v NHL a byl poslán na farmu. Diskuze z pořadu Příklep opravaVideo: Sport.cz

 
Článek

Shodou okolností začíná v AHL také lotyšský hrdina Arturs Šilovs, ten měl na šampionátu nakonec lepší procentuální úspěšnost (95,24 %) než Olkinuora. Šilovs se do sestavy Lotyšů prosadil poté, co se příliš nedařilo Elvisu Merzlikinsovi. V případě 21letého Lotyše se však dalo čekat, že pro něj ročník začne v Abbotsfordu, kam si jej Vancouver Canucks odložili už v minulém ročníku.

Olkinuorovi je však už 31 let, přesto šel do Detroitu bojovat o šanci, i když mohl zůstat v Evropě, kde se s ním počítalo ve Švýcarském týmu EHC Biel-Bienne. Nakonec však zvítězila touha vyzkoušet si nejprestižnější zámořskou soutěž. V Severní Americe přitom nepůsobí poprvé. Hrál zde v mládežnických týmech, vyzkoušel si NCAA jako student Denverské univerzity a působil také v AHL a ECHL, než se vrátil do rodného Finska.

Finský brankář Jussi Olkinuora si tímto zákrokem pomohl ke třetí nule na šampionátu.Video: ČT sport, SPORT.CZ

Detroit však momentálně sází na dva zkušené gólmany s vyššími kontrakty a jednocestnými smlouvami. Ville Husso je u Rudých křídel vázaný ještě na příští dvě sezony, aktuálně pobírá 4 750 000 dolarů ročně a navíc má ve smlouvě upravenou "no trade" klauzuli. Alex Nedejlkovic má kontrakt ještě na poslední rok za tři miliony dolarů a poté se stane nechráněným volným hráčem.

Diskuse o finském brankáři v pořadu PŘÍKLEP EXTRA.Video: Sport.cz

Také Dominik Hašek zažil situaci, kdy do NHL přicházel jako hvězda evropského hokeje, avšak v zámoří se musíte probíjet skrz záložní týmy. „Gólman je naprosto specifický post," uvádí v hokejovém pořadu Příklep.

„Musíme si uvědomit, že když je hráč průměrný nebo dobrý, ale mužstvo mu nevěří, tak ho dá do třetí čtvrté pětky," vysvětluje a pokračuje. „Když trenér vidí, že hraje lépe, tak se dostane do druhé, a pak se třeba za rok za dva za tři dostane do té první na přesilovku. Brankář buď chytá, nebo nechytá, tam je to dané," říká.

Více najdete v hlavním videu z pořadu Příklep. Celý pořad si můžete přehrát nejen jako video, ale také v podcastové podobě.

Reklama

Související témata: