Hlavní obsah

Neprůstřelný kliďas. Rittichovi pauza neublížila, dočkal se i svérázné pochvaly od legendy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest zápasů, šest výher, třicet gólů a posun na příčky do play off. Hokejisté New York Islanders se v NHL rozpumpovali, ale v Los Angeles jim zatnul tipec stoprocentní český gólman David Rittich. Šestadvaceti zákroky vychytal svou druhou nulu v dresu Kings.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Brankář Los Angeles Kings David Rittich během zápasu s New York Islanders.

Článek

Od 26. února přitom 31letý brankář jen z lavičky šest zápasů pozoroval, jak se vrací forma kolegovi Camu Talbotovi a LA si upevňuje pozici pro play off Západní konference. Jakmile však Rittich znovu skočil do hry, oslnil vynikajícím výkonem.

„Kdykoli jsme to potřebovali, tak nám Ritter pomohl. Je bezva, že se vrátil takovým výkonem, skvělý kluk, výborný spoluhráč. Máme z toho radost,“ vykládal obránce Mikey Anderson.

„Je skvělé vychytat nulu, ale od začátku říkám, že tu jsem kvůli výhrám. To je jediné, na čem záleží. A jestli je to 5:0, nebo 2:1, to je úplně jedno,“ usmíval se Rittich, který držel Kings nad vodou i během lednových problémů. Teď je ambiciózní tým z Kalifornie zase na třetím místě Pacifické divize a figuruje osm bodů nad postupovou hranou.

Rittich se o to zasloužil po svém povolání z farmy deseti výhrami. Z gólmanů s minimálně devatenácti starty má český brankář druhý nejlepší gólový průměr (2,19) a čtvrtou nejvyšší úspěšnost zákroků (91,9 procenta)!

„David byl trpělivý, ale Talbotovi se dařilo, takže jsme sázeli na něj. Teď konečně přišel zase jeho čas. Vždycky se obáváte, když je někdo tak dlouho mimo hru, ale on nám na to odpověděl skvělým výkonem. Je super, když brankář nastoupí po takové pauze a je schopen odehrát vynikající zápas,“ kvitoval kouč Los Angeles Jim Hiller.

„Ale já sebevědomí neztratil. Nepřicházím o něj ani po porážkách,“ řekl Rittich, který přišel rozchytaný z farmy v Ontariu, kde nastoupil do 16 zápasů. Dohromady tak má v Kalifornii skoro tolik startů jako za dvě předchozí sezony, kdy působil v Nashvillu (17) a ve Winnipegu (21).

V novém týmu se navíc může opřít o vynikající hru v oslabení - Kings mají úspěšnost 86,3 procenta, nejlepší v NHL. „Všichni vědí, co mají dělat. Dohromady si to krásně sedlo,“ chválil Rittich své „penalty killers“.

Od nejzkušenějšího beka Drew Doughtyho se pak český hrdina zápasu dočkal i svérázné pochvaly. Po důležitém zákroku legenda Kings několikrát poplácala Ritticha hokejkou přes kalhoty.

„Drew je skvělej. Všichni ho známe z těch zápasů, kdy měl na dresu mikrofon a bylo slyšet, jak solí ty ostatní týmy, to je pro něj úplně normální. On tu hubu nezavře, když to řeknu naplno,“ prohlásil Rittich v rozhovoru pro Sport.cz.

Reklama