Hlavní obsah

Neuvirth bojoval proti rakovině speciálními betony, Ďábly srazil do kolen gól o mantinel

Hokejový večer v Buffalu se velice rychle proměnil v souboj Michala Neuvirtha v domácí brance s nezdolnou smrští nájezdníků z Edmontonu v souboji dvou celků z chvostu tabulky celé NHL. Český gólman si při těsné prohře 2:3 připsal úctyhodných 49 zákroků z 52 pokusů letících na jeho svatyni. „Padesát dva, pane jo, to je šílené," komentoval to český gólman. Snahu Ďáblů z New Jersey o vyrovnání na ledě Detroitu odrazila velmi kuriózní trefa.

Foto: Michal Neuvirth, Facebook

Gólmané Buffala měli na zápas s Edmontonem přichystané speciální betony na podporu charitativní kampaně Hokej proti rakovině.

Článek
Fotogalerie

Jeden z nejdramatičtějších soubojů večera svedl Neuvirth s třiadvacetiletým finským talentem Iiro Pakarinenem. Držitel stříbrné medaile z letošního MS se chtěl na ledě Sabres pořádně ukázat, po čase stráveném na farmě totiž dostal konečně šanci v prvním týmu Oilers, za nějž hrál teprve druhý zápas. V první třetině se po parádním prostrčení v útočném pásmu ocitl tváří v tvář českému brankáři, ten jej ale bravurně vychytal.

Premiérové trefě Pakarinena mezi elitou světového hokeje ale Neuvirth nakonec přeci jen zabránit nedokázal. Ve 22. minutě totiž finský útočník bleskově zareagoval na vedoucí gól domácího Moulsona. Český brankář vyrazil bombu Fayneho od modré pouze na vrchol kruhu, kde dorážku z první umístil prudkou ranou za jeho záda právě nadějný finský hráč.

Neuvirth na sebe přitáhl pozornost během zápasu hned několika výtečnými zákroky, zámořští novináři si pak všimli ještě jedné netradiční zvláštnosti. Český brankář totiž podpořil zámořskou charitativní kampaň Hokej proti rakovině speciální úpravou vlastních betonů.

Jednu z nejkurióznějších branek své bohaté kariéry vstřelil švédský obránce ve službách Detroitu Red Wings Niklas Kronwall, hrdý člen elitního Triple Gold Clubu pro borce, kteří mají zlato z olympiády, mistrovství světa a také prsten pro vítěze Stanleyova poháru.

Rudá křídla vedla na vlastním ledě v prostředním dějství těsně 3:2 nad Ďábly z New Jersey a dal se očekávat tlak hostů na vyrovnání. Jenže při pokusu o vyhození podél mantinelu v obranném pásmu zablokoval rozhodčí nechtěně jednoho z hokejistů Devils, který se snažil postupně zpomalující puk ze třetiny popohnat. Ten se tak pouze ocitl na modré čáře na hokejce Kronwalla. Švéd sice branku netrefil, ale jeho střela byla tak prudká, že se po nárazu na mantinel odrazila do brankoviště. V něm pak puk ťukl o beton Schneidera a odkutálel se za brankovou čáru.

Netradiční trefu odnesl ostrou vendetou před brankou dorážející Glendening, na kterého si vyšlápl rozezlený obránce Ďáblů Salvador už ve chvíli, kdy za hostujícím gólmanem Schneiderem svítilo červené světlo. Kronwallův šťastný pokus byl konečnou tečkou za celkovým skóre zápasu, v němž Detroit zvítězil 4:2 a ukončil tak sérii tří porážek v řadě.

Reklama

Související témata: