Hlavní obsah

Nezapomněli. Milovaného ‚Řezníka‘ Gudase vítal na Floridě aplaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Sunrise byl miláčkem publika a fanoušci Floridy na českého hokejistu nezapomněli. Radko Gudas se při návratu na led Panthers dočkal mohutného potlesku arény. Jeho Anaheim navíc favorita obral 5:4 v prodloužení.

Foto: Sam Navarro, Reuters

Obránce Anaheimu Ducks Radko Gudas během utkání s Floridou.

Článek

„Byl to takový medvídek, ale rozhodně jste jako soupeři nechtěli, aby si vás na ledě všímal,“ zmínil floridský bek Aaron Ekblad.

Gudas působil na Floridě tři sezony a spoluhráči si ho nemohli vynachválit. Protivníky zase přiváděl do úzkých fyzicky neúprosným stylem, který ho vystřelil i na čelo tabulky hitů. Loni se s Panthers dostali až do finále Stanley Cupu a o Floridě mluvil bývalý zadák Tampy, Philadelphie a Washingtonu jako o své nejlepší štaci. Za Panthers odehrál v základní části 203 zápasů, dalších 37 přidal v play off.

A důležitý byl pro něj ještě jeden aspekt. „Bydlíme kousek od tréninkové haly (v Coral Springs) a děti si užívají, že v zimě nemusejí nosit bundy. Užíváme si to,“ vykládal pro Sport.cz o své početné rodince.

Panthers by sice byli rádi, kdyby u nich Gudas dál pokračoval, ale tříleté smlouvě na 12 milionů dolarů od Anaheimu se nedalo říct Ne. Už nyní si 33letý vousáč se šesti góly vyrovnal osobní maximum, s 12 plus body je pak jasně nejlepší z celého týmu, a zamilovali si ho i v Kalifornii.

„Jsou výjimeční lidé a Radko je jedním z nich,“ vykládal kouč Floridy Paul Maurice. „Fanoušci si obvykle ty výjimečné vybírají. Poznají, že je v něm osobnost. Přinášel nám tolik radosti a vždycky měl na tváři velký úsměv. Smál se a vousy se mu třásly. Všichni to milovali.“

Jakmile se ale vyjelo na led, proměnil se Gudas z doktora Jekylla na pana Hydea. „Při zápase se tak rozohnil, že z něj šel skoro strach. Když se rozčílil, i jeho spoluhráči se obávali, co bude následovat,“ tvrdil kouč Maurice, kterému bylo jasné, že kontraktu od Ducks nešlo odolat.

„Všichni jsme říkali, že to chápeme, i když bychom ho tu stále chtěli mít. To stoprocentně. Ale pro mladý tým Ducks je to ideální člověk.“

Divákům v Amerant Bank Areně Gudas v pondělí připomněl, čím si je tak získával. Domácím čtyřikrát zablokoval střelu, rozdal pět hitů, připsal si další dva kladné body v hodnocení plus minus. Domácí Matthew Tkachuk si proti bývalému spoluhráči sice nachystal krásnou kličkou, ale gólový efekt neměla. V první televizní pauze pak v hale promítali video z Gudasova floridského období a následoval spontánní potlesk diváků, kterým český bek zamával jako za starých časů.

Když hráči v NHL vymění klub, nestává se příliš často, aby se bývalým spoluhráčům po někom stýskalo, jako to bylo v případě Panthers a Gudase. V listopadu ale kompletní tým Floridy nevynechal příležitost setkat se v Anaheimu s hráčem, který v Sunrise dostal přezdívku Řezník.

„Dohráli jsme, odcházel jsem a vidím celý náš tým, jak se směje. Vzadu stál Radko a něco vyprávěl,“ popisoval Maurice. „Je to chlapík, kterého byste chtěli potkávat denně,“ souhlasil Ekblad.

Floridské ovace pro Gudase byly naprosto zasloužené.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články