Hlavní obsah

Nová doba. Doma už není můj hrad, začalo platit v NHL

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

82 zápasů základní části NHL se 32 týmů snaží probít do play off a vytvořit si co nejlepší vstupní pozici. Ideálně začínat série dvěma zápasy doma a mít výhodu vlastního ledu i v případném sedmém duelu o všechno. Letošní vyřazovací boje ale do propočtů a teorií hodily vidle.

Jak se žije v Raleigh? Útočník NHL vysvětluje v pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Naposledy v noci na středu vyplenily týmy Caroliny a Dallasu arény soupeřů. Hurricanes i Stars se s tím moc nepárali a nasázeli po šesti gólech. Z dosavadních 64 utkání vyřazovací části hosté vyhráli už 38, tedy 59,3 procenta! První kolo dopadlo pro domácí týmy vyloženě tristně - 19:31. Ve druhém je zápasový stav v tuto chvíli 7:7. K rekordu play off, kterým je 47 výher hostujících týmů z roku 2012, schází ještě devět čárek.

„Co za tím je? Určitě velká vyrovnanost soupeřů. Když máte dva týmy, které mají podobné parametry, tak je celkem jedno, kde hrajete," tvrdil kouč Colorada Jared Bednar. Obhájci Stanley Cupu Avalanche ostatně také začali play off domácí porážkou. Stejně jako Dallas, Edmonton, New Jersey, Toronto a Vegas.

Hokejový pořad Příklep s útočníkem Caroliny Martinem Nečasem.Video: Sport.cz

V historických statistikách se přitom úspěšnost domácích týmů v play off pohybuje kolem 55 procent. Tak co se to tedy letos děje? Vždyť každý ze 16 postupujících týmů vyhrál v prvním kole alespoň jeden zápas na ledě soupeře, což se stalo teprve podruhé od rozšíření NHL v sezoně 1967-68.

„Jako hráč jsem považoval výhru venku za obrovskou věc, jako trenér už to tak při dnešním způsobu hry nevidím," prohlásil bývalý kouč Rangers Gerard Gallant, který v NHL odehrál 11 sezon. „Nemyslím si, že by ještě existovalo nějaké zastrašování. Možná se najde jeden nebo dva týmy, které to doma zkoušejí, ale většinou se prostě hraje. Za našich časů bývalo v první třetině tak sedm nebo osm potyček a až pak se to uklidnilo," líčil.

„Stará Boston Garden a Chicago Stadium byly mnohem hrozivější haly. Teď když přijedete do Seattlu, cítíte se pomalu jako v lázních, jak je o tým hostů postaráno," souhlasí kouč Vegas Bruce Cassidy.

Díky třem vyhraným zápasům na bostonském ledě zvládla Florida vyřadit největšího favorita na pohár. Bruins přitom zažili historickou základní část a lámali rekordy. Play off je ale zastihlo zranitelné.

„Hokej se za posledních 15, 20 let posunul. A v některých arénách už ani není tak hlasité prostředí. V žádném týmu taky není pět těžkých vah, co by vás rozvěsily po mantinelech," tvrdí kouč Panthers Paul Maurice. „A venku vás navíc nic nerozptyluje," myslí si trenér Devils Lindy Ruff.

Domácí porážka na úvod série obvykle nevěstí nic dobrého. V letech 2006-2022 se odehrálo 54 sérií, v nichž hostitel prohrál první zápas. Pouze 19 z nich (35 procent) se přes úvodní zádrhel podařilo sérii vyhrát. Že je letošek anomální, ale dokázal i fakt, že tentokrát zvládlo vyhrát sérii i s porážkou v prvním duelu pět týmů ze šesti.

„Začínat doma je složitější, ale zápasy pět nebo sedm už chcete hrát doma," tvrdí kouč Dallasu Peter DeBoer. Přesně tuhle výhodu v sérii se Seattlem teď Stars budou mít. Před bilancí soupeře na cestách by se ale texaský tým měl mít na pozoru. Kraken venku vyhráli 4 zápasy ze šesti.

Reklama

Související témata: