Hlavní obsah

GM St. Louis chválí Vránu: I v nejhorší formě je to hráč do třetí formace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak zakončil minulou sezonu, tak naskočil do přípravy na tu příští. Jakubu Vránovi to v St. Louis prostě lepí. Ze tří zápasů před novým ročníkem NHL má bilanci 3+2 a fanoušci Blues doufají, že mu to vydrží.

Foto: Jeff Roberson, ČTK/AP

Jakub Vrána se v zápase s Columbusem dokázal dvakrát prosadit, navrch přidal jednu asistenci.

Článek

Rychlé zpracování puku a střela pod víko, pak rána z přesilovky a mezitím ještě asistence u gólu Sammyho Blaise, to bylo Vránovo resumé v utkání s Columbusem.

„Celá lajna se na těch gólech podílela. Kluci vyhrávají souboje za brankou, a to pak vytváří šance. Byl jsem volný, měl jsem prostor, takže jsem zakončoval. Příště to zase může být někdo jiný. Za ty góly jsem samozřejmě rád, ale pořád to byla porážka,“ hodnotil Vrána výsledek 3:5. „Až od druhé třetiny jsme začali hrát docela dobrý hokej. Vytvářeli jsme si dost šancí, některé vyšly, některé ne. Takhle to občas chodí,“ povzdechl si 27letý útočník.

Od svého příchodu do Missouri po výměně z Detroitu slýchává většinou jen samou chválu. Tam, kde Vránu po jeho návratu z asistenčního programu Red Wings neuměli, nebo ani nechtěli využít, jsou teď silné stránky české posily Blues. Místo v prvních dvou lajnách pozice na přesilovce.

„Když se podíváte na jeho talent, tak i v té nejhorší formě je to hráč do třetí formace,“ pochvaloval si generální manažer St. Louis Doug Armstrong.

Pro další týdny se navíc Vránovi začal rýsovat solidní parťák v podobě Kevina Hayese. Letní posila z Philadelphie má ve svém rejstříku účinnou hru na obou stranách ledu, dokáže vybojovat puky a kvalitně je rozdělovat. Když si k tomu přičtete Vránův tah na bránu a koncovku, tohle spojení by mohlo skvěle fungovat.

„Haysy je v lize řadu let, má spoustu zkušeností,“ řekl Vrána o 31letém centrovi, který za NY Rangers, Winnipeg a Flyers odehrál 634 zápasů. „Ví, co má dělat. Snažíme se společně pracovat na systémových věcech, ale je to čím dál lepší. Mám z toho dobrý pocit.“

Vránovi by se kvalitní podpůrná síla tuze hodila. Před sebou má poslední rok z tříleté smlouvy, která mu zajišťuje 5,25 milionu dolarů na sezonu. Na statistiky a jejich trend se při vyjednávání o novém kontraktu hledí vždycky.

Když se Vrána v St. Louis objevil na začátku letošního března, chtěl také dokázat, jak se detroitský generální manažer Steve Yzerman spletl, když ho vyměnil. Český forvard za 20 startů stihl deset gólů. A kdyby jich v kompletní sezoně dokázal nasázet ke čtyřicítce, jistě by se nezlobil. I když Vránovým maximem je prozatím 25 tref z washingtonské sezony 2019-20.

„Je šikovný, má dobré ruce, rychlost i kvalitní střelu. Pokud bude dělat, co má, tak ty góly dá,“ nechal se slyšet kouč St. Louis Craig Berube.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.