Hlavní obsah

Obránce Rutta opouští Tampu Bay, na tři roky se upsal Pittsburghu

Český hokejový obránce Jan Rutta se v NHL loučí s Tampou Bay a míří do Pittsburghu, s kterým podepsal jako nechráněný volný hráč tříletou smlouvu na 8,25 milionu dolarů. Na oficiálním webu Penguins to uvedl generální manažer Ron Hextall. Rutta v letech 2020 a 2021 získal s Lightning Stanleyův pohár. Letos prohrál floridský tým ve finále s Coloradem.

Foto: Phelan Ebenhack, ČTK/AP

Český obránce Jan Rutta (vlevo) ještě v dresu Tampy v souboji s křídelníkem Colorada Gabrielem Landeskogem.

Článek

Tampě Bay se nepodařilo udržet Ruttu po skončení dvouleté smlouvy na 2,6 milionu dolarů. Jednatřicetiletý odchovanec Písku si v uplynulé sezoně připsal v 76 zápasech 18 bodů za tři branky a 15 asistencí. V 17 duelech play off nasbíral pět bodů za gól a čtyři přihrávky.

Do NHL odešel Rutta z extraligového Chomutova v roce 2017, kdy podepsal jako nedraftovaný volný hráč roční dvoucestnou smlouvu s Chicagem. Hned se probojoval do prvního týmu a za první tři zápasy měl na kontě čtyři body za dvě branky a stejný počet asistencí. První ročník zakončil s bilancí 20 bodů (6+14) z 57 utkání.

V NHL odehrál účastník dvou mistrovství světa 238 utkání a nasbíral 61 bodů za 12 branek a 49 asistencí. V play off má na kontě 49 duelů a 11 bodů za tři góly a osm přihrávek. Tampa Bay jej získala z Chicaga v lednu 2019 spolu s výběrem v sedmém kole draftu výměnou za kanadského zadáka Slatera Koekkoeka a volbu v pátém kole draftu.

Reklama

Související témata: