Hlavní obsah

Olympijský šampion a legenda NHL vzpomíná na hrůzný okamžik: Málem jsem na ledě umřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 1998 nebyl „jen“ o nečekaném vítězství českých hokejistů na olympijských hrách v Naganu. V témže roce totiž mohlo dojít k jedné z největších tragédií v dějinách NHL. Legendární bek Chris Pronger totiž jen o vlásek unikl smrti přímo během zápasu. Po ráně pukem přímo do srdce totiž u něj došlo k srdeční komoci a on se na několik sekund ocitl bez pulsu. Naštěstí se jej podařilo zachránit a člen prestižního Triple Gold Clubu o dva dny později opět nastoupil do zápasu.

Foto: Profimedia.cz

Chris Pronger v dresu St. Louis v roce 1997.

Článek

Bez přehánění o něm lze říci, že byl jedním z nejlepších beků v dějinách NHL. Na kontě má úctyhodných 1167 zápasů, v roce 2000 získal s bilancí 14 gólů a 48 asistencí Norrisovu trofej pro nejlepšího obránce ligy i cenu pro nejužitečnějšího hráče základní části. Kariéru ukončil v roce 2012, kdy na svém kontě měl úžasných 698 bodů, z toho 157 gólů. Konec však mohl nastat o mnoho let dříve. A to nejen ten hokejový.

Bylo 10. května 1998. Pronger jako kapitán vedl St. Louis proti Detroitu ve 2. kole Stanleyova poháru, když ve třetí třetině za nepříznivého stavu 1:4 schytal od protihráče střelu pukem do hrudníku.

„Zablokoval jsem střelu, která mě zasáhla přímo do srdce. Píchlo mě tam a měl jsem problém popadnout dech," vzpomíná vítěz MS z roku 1997, Stanleyova poháru s Anaheimem v roce 2007 a dvojnásobný zlatý medailista z olympijských her (2002 a 2010) na svém Twitteru.

Po tvrdé ráně ještě dokázal vstát a udělat pár pohybů vpřed, ale nakonec zkolaboval. „Když se ke mně dostal lékař, měl jsem protočené oči a modraly mi rty. Sundal mi helmu a nahmatal puls," pokračoval Pronger v mrazivém vyprávění. Puls byl však nehmatný, a tak dnes 48letému bývalému obránci začali rozstříhávat výstroj, aby se dostali k hrudníku.

Jelikož byl bek stále bez pulsu, zasadil mu lékař prekordiální úder do hrudi. Poté už se chystali začít s resuscitací, když v tom se Pronger nadechl. „Rty se mi opět sevřely a zrůžověly a oči se vrátily do přirozené polohy. Když jsem znovu nabyl vědomí, byl jsem zmatený z toho, kde jsem, a trvalo mi několik vteřin, než jsem se znovu zorientoval," popisuje.

Poté hráče naložili na nosítka a odvezli do sanitky. V nemocnici podstoupil řadu vyšetření a lékaři uvedli, že prodělal tzv. otřes srdce, který do té doby přežil ze sportovců jako jediný. Tento typ srdeční příhody je totiž jednou z nejčastějších příčin úmrtí sportovců. Po noci strávené v nemocnici dostal Pronger na 24 hodin monitor srdce, aby lékaři získali více údajů o tom, jak se hráčovo srdce potýká s následky komoce.

Kanadský obránce poté podstoupil další zátěžové testy a začal řešit možný návrat na led. Největším problémem se nakonec ukázala psychika. Poté ale, co dostal odpovědi na celou řadu svých otázek, rozhodl se, že nastoupí k rozcvičce před třetím zápasem play off.

„Fanoušci šíleli, když mě viděli naskočit na led. Ten nával adrenalinu a mrazení, které mi při jásotu davu přeběhlo po zádech, jsem ještě nezažil," uvedl. Cítil, že je připravený. Věděl, že nastoupit do zápasu necelých 48 hodin po prodělání srdeční komoce asi nebylo nejchytřejší, ale nemohl jinak. „Nic jsem nemiloval víc než být na ledě se svými bratry," dodal na závěr mrazivého vyprávění, které s fanoušky sdílel na sociálních sítích.

St. Louis nakonec sérii s Detroitem nezvládlo, ale Pronger se vysněného Stanley Cupu dočkal o několik let později s Anaheimem. Ve své bohaté kariéře vedl mimo jiné celkem pětkrát tým během All Star Game. V roce 2015 byl uveden do Hokejové síně slávy.

Reklama

Související témata:
Chris Pronger