Hlavní obsah

Osobák je blízko. Gudasova petarda ale na nejlepší nájezdníky nestačila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tolik gólů dal naposled ještě jako hokejista Philadelphie. Čtvrtá trefa Radko Gudase v této sezoně ale Anaheimu body nepřinesla. Los Angeles v kalifornském derby potvrdilo výhrou 5:2 pověst týmu, který je venku stoprocentní.

Foto: Gary A. Vasquez, Reuters

Obránce Anaheimu Radko Gudas (vpravo) uniká útočníkovi Los Angeles Jaretu Andersonovi

Článek

Zatímco domácí výkony v podání Kings jsou takové všelijaké (bilance 3–3–3), na tripu je to jiná kávička. Hráči LA vypadají jako nájezdníci, kteří nemilosrdně plení a berou si úplně všechno. Z devíti venkovních zápasů sebrali osmnáct bodů (9–0–0) a v tabulce Západní konference NHL jsou třetí.

„Neměli jsme nejlepší start a stálo nás to zase zápas. Makali jsme tvrdě, ale taky jsme dělali chyby. Musíme se na to zaměřit, dbát víc na komunikaci v našem pásmu, držet se mimo trestnou lavici a být chytřejší,“ chrlil ze sebe Gudas. Ducks se totiž po solidním rozjezdu zadrhli, prohráli pětkrát v řadě, když během této série inkasovali 22 gólů a propadli se na šesté místo Pacifické divize.

Čtyřbrankový náskok hostů začal Gudas umazávat až po polovině zápasu. Od modré propálil Cama Talbota a srovnal tak svůj střelecký výkon ze sezony 2018–19. K osobáku z ročníku 2016–17 scházejí 33letému bekovi už jen dva zářezy, což je po dvaceti startech dobrá zpráva. „Hlavně táta (Leo) mi říká, že bych měl pálit víc,“ zmínil Gudas v rozhovoru pro Sport.cz.

Jeden z nemnoha českých zadáků v NHL je také stále držitelem nejtvrdší rány této sezony. 1.listopadu vybombil na krajana v brance Arizony Karla Vejmelku puk rychlostí 163,65 kilometru v hodině.

„Gudy se do toho vždycky uměl opřít. Celkově je silný, má nízko těžiště. Dokáže to uplatnit při hitech (s 55 je v top 10 sezony), ale dává to i do střely,“ přikývl Gudasův kamarád a bývalý spoluhráč z Tampy Ondřej Palát momentálně působící v New Jersey.

Anaheim si bral v létě Gudase i jako lídra, který dokáže strhnout mladší spoluhráče. Proti Kings se je snažil probrat také svým tradičním způsobem, kdy skočil na Andrease Englunda, za což od fanoušků LA dostal mnoho nelichotivých jmen.

„Je potřeba makat celý zápas, zvednout hlavu, jít do toho pozitivně a nevzdat se,“ vykládal Gudas před dvěma starty na ledech divizních rivalů v Edmontonu a ve Vancouveru. „Potřebujeme už přerušit tuhle sérii porážek, chceme se vrátit domů se čtyřmi body,“ prohlásil bojovně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.