Hlavní obsah

Otevřete oči, přicházím. NHL je satisfakce, říká Kristian z rodu Reichlů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatím je to jen ochutnávka, pouhé čtyři a půl minutky byl na ledě ve svém prvním zápase v NHL syn slavného otce Kristian Reichel, teď už útočník Winnipeg Jets. Velkých plánů se však nevzdává, ačkoli debut v nejlepší lize světa zažil až ve 23 letech.

Foto: Winnipeg Jets, Twitter

Kristian Reichel při nedělní premiéře v NHL v dresu Winnipegu.

Článek

To jeho táta, extrémně talentovaný junior absolvoval svou premiéru už v devatenácti a synátor tak má co dohánět, aby se vyrovnal legendárnímu kapitánovi národního týmu, trojnásobnému mistru světa, olympijskému vítězi a hráči, který v NHL za čtyři kluby nastřádal 830 zápasů s bilancí 252+378.

„Pořád jsem byl s tátou spojovaný a srovnávaný, že nikdy nebudu tak dobrý jako on. Tvrdilo se, že nejsem dobrý hokejista, že to mám jen kvůli jménu, takže je to pro mě velká satisfakce," uvedl Reichel pro litvínovský web po svém prvním zápase ve čtvrté lajně Jets.

Šance zahrát si za áčko Winnipegu pro něj nastala až ve čtvrtém roce působení ve farmářském týmu Manitoba Moose. Pro čekatele NHL situace o to těžší, že Jets nastupují ve stejné aréně jako mužstvo z AHL. A kabiny mají přes chodbu.

Máma byla dojatá, táta nevěřil

„Na farmě jsme měli problémy s covidem a museli mě testovat dvakrát negativně... Bylo to složitější a pro mě i trochu nervózní. Volal mi to hlavní trenér z farmy, že zítra mám být na stadionu v tolik a v tolik. Dopadlo to, jak mělo," oddechl si Reichel, který novinu podle svého líčení pro stránky bývalého klubu nejprve volal dojaté mamince. Táta si prý nejdřív myslel, že si z něj syn střílí...

Když pak pokračovatel hokejové tradice rodu Reichlů vyjel před nedělním soubojem se St. Louis na led, obkroužil si i tradiční nováčkovské kolečko na prázdném hřišti. Jen se tomu usmál a v tu chvíli byla jeho podoba se slavným předkem do očí bijící.

V historii nejlepší hokejové ligy světa se to rodinnými pouty jen hemží. Gordie Howe - Mark Howe. Bobby Hull - Brett Hull. Keith Tkachuk - Matthew a Brady Tkachukovi...

Reichel je ale teprve třetím českým synem, který navazuje v NHL na svého otce. Český primát drží Jiří Bubla s Jiřím Šlégrem, v NHL si zahráli také František a David Musilovi. Otci a synovi s příjmením Reichel patří v tomto ohledu bronzový stupínek.

„Ověřil jsem si, že tvrdou prací a pílí se dá udělat všechno," prohlásil Reichel ml. Pro český hokej by bylo jen dobře, kdyby se ‚Albymu' svými výkony aspoň přiblížil.

České debuty otce a syna v NHL
Jiří Bubla (Vancouver) - 6. 10. 1981 - Jiří Šlégr (Vancouver) - 6. 10. 1992
František Musil (Minnesota) - 11. 10. 1986 - David Musil (Edmonton) - 4. 4. 2015
Robert Reichel (Calgary) - 8. 10. 1990 - Kristian Reichel (Winnipeg) - 19. 12. 2021

Reklama