Hlavní obsah

Ovečkin byl vyhlášen nejlepším hráčem týdne v NHL

Ruský hokejový útočník Alexandr Ovečkin z Washingtonu byl zvolen nejlepším hráčem týdne v NHL. Sedmatřicetiletý kapitán Capitals, který s 802 góly předstihl na druhém místě historické tabulky střelců Gordieho Howea, si ve třech zápasech připsal šest bodů za dvě branky a čtyři asistence. Mezi tři hvězdy se dostali také brankář Alexandar Georgijev z Colorada a Elias Pettersson z Vancouveru.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Ruský hokejový útočník Alexandr Ovečkin zdraví fanoušky.

Článek

Ovečkin si nejprve v pondělí při domácím vítězství nad Detroitem 4:3 v prodloužení připsal asistenci a ve čtvrtek při výhře v Ottawě 3:2 v prodloužení zaznamenal dvě přihrávky. V pátek před vánoční pauzou si na vlastním ledě Washingtonu užil velký večer proti Winnipegu.

Ukončil čtyřzápasové čekání na gól a díky dvěma brankám nejdříve vyrovnal a pak i překonal Howea. Teď už má před sebou jen legendárního Waynea Gretzkého, k jehož předstižení potřebuje 93 gólů. Ovečkin, který budí kontroverze fotografií s ruským prezidentem Vladimirem Putinem na svém instagramovém účtu i při stále pokračující válečné agresi jeho země na Ukrajině, si v utkání připsal tři body i díky jedné asistencí.

Georgijev vychytal v hodnoceném období ve třech zápasech tři vítězství, měl průměr 0,94 inkasované branky na zápas, úspěšnost zákroků 96,5 procenta a jednou udržel čisté konto. Šestadvacetiletý rodák z bulharského Ruse, který reprezentuje Rusko, odstartoval týden v pondělí desátou nulou v kariéře v NHL, kryl všech 26 střel a pomohl k domácímu vítězství nad New York Islanders 1:0 po samostatných nájezdech.

Jaroslav Bednář hovoří o Jaromíru JágroviVideo: Sport.cz

Ve středu se 19 zásahy podílel na výsledku 2:1 v prodloužení proti Montrealu a před českým gólmanem Pavlem Francouzem dostala současná jednička Colorada přednost i v pátek v Nashvillu, kde k vítězství 3:2 v prodloužení pomohla 37 zásahy.

Čtyřiadvacetiletý Švéd Pettersson ve dvou duelech nasbíral sedm bodů za dva góly a pět přihrávek. Pondělní zápas při porážce se St. Louis 1:5 vynechal kvůli nemoci. Ve čtvrtek se po dvouzápasové absenci vrátil do sestavy Canucks v dalším domácím utkání proti Seattlu a na vítězství 6:5 po samostatných nájezdech se podílel dvěma góly a třemi asistencemi i vítěznou brankou v rozstřelu.

Se čtyřmi minimálně pětibodovými zápasy v kariéře překonal klubový rekord ruského útočníka Alexandra Mogilného. V pátek si Pettersson připsal dvě přihrávky při výhře v Edmontonu 5:2.

Reklama