Hlavní obsah

Jedenáct jmen, hvězdného lesku málo. České posily z NHL nezažily výjimečné sezony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden to vypukne. Mistrovství světa v Praze a v Ostravě slibuje pestrou přehlídku vynikajících hráčů. Kanadě přislíbil start Connor Bedard, USA vytasily soupisku s Johnnym Gaudreauem, Dylanem Larkinem, Trevorem Zegrasem, Slováci spoléhají na talent Juraje Slafkovského, Švédům přijede ze zámoří mj. Erik Karlsson… Kým mohou kontrovat Češi?

Super, v kabině se mluví česky, zajásal Radko Gudas. Užívá si nejen v nároďáku, ale i roli mentora v Anaheimu.Video: Sport.cz

 
Článek

Kouč Radim Rulík má ve výběru pro České hokejové hry v Brně jedenáct hráčů, kteří v této sezoně okusili NHL. Jen u pár z nich se přitom dá říct, že prožili vydařené měsíce.

BRANKÁŘI

Lukáš Dostál (Anaheim). Třiadvacetiletý talent udělal další krok, aby se stal jedničkou Ducks. O brankoviště se dělil s Johnem Gibsonem a konfrontace nedopadla zle. Od začátku odchytal 38 zápasů, připsal si 14 výher, úspěšnost zákroků měl 90,2 procenta. Třiadvacetkrát na něj mířilo přes 30 střel na zápas, z toho čtyřikrát přes 40 a dvakrát přes 50. Lednovými 55 zákroky proti Torontu vytvořil klubový rekord.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Brankář Lukáš Dostál nastoupí v utkání Českých her proti Finsku.

Petr Mrázek (Chicago). Za solidní práci získal dvaatřicetiletý brankář odpovídající odměnu v podobě nové dvouleté smlouvy na 8,5 milionu dolarů. Z 53 startů měl 18 výher, což není nic zázračného, ale za mladou a často chybující obranou Blackhawks vylepšil svou úspěšnost zákroků 90,8 procenta. Díky českému gólmanovi Chicago odsunulo na poslední příčku celkové tabulky Sharks.

Letos jsem si užíval hokej, co nepamatuju, těšilo Petra Mrázka. Základ byl být zdravý a to mi vyšlo na jedničku.Video: Sport.cz

Karel Vejmelka (Arizona/Utah). Ústup. Pozici týmové jedničky Coyotes ve své třetí zámořské sezoně nepotvrdil. Výrazně lepší výkony podpořené statistikami podával konkurent Connor Ingram. Spekulovalo se o výměně, nakonec Vejmelka zůstal a těší se na stěhování klubu do Utahu. Od března si alespoň vylepšil celkové statistiky na 13 výher, ale přes 90 procent úspěšnosti se nedostal.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Anaheim). Kvůli zranění v závěru sezony zvládl nakonec 66 zápasů, ale ukázal, že odchod k Ducks byla dobrá volba. Vousatý řízek patřil mezi nejlepší defenzivní beky sezony, šesti góly si navíc srovnal osobní rekord, když hrával v průměru 19 a půl minuty. S 232 hity se vešel do první dvacítky NHL, se 154 zablokovanými střelami do top 35. Mladší spoluhráči si nemohli vynachválit jeho pozitivní vliv na kabinu a větší pocit bezpečí, když byl s nimi český drsňák na ledě.

Jan Rutta (San Jose). V těžce zkoušeném týmu předváděl většinou konzistentní výkony, od (odvolaného) kouče Davida Quinna dostal největší prostor v kariéře (19:43 minuty na utkání). V nezkušené obraně Sharks bylo aspoň znát, že je tam někdo, kdo má za sebou těžké boje v play off s Tampou.

ÚTOČNÍCI

Dominik Kubalík (Ottawa). Tohle angažmá by nejradši asi zmačkal a zahodil. Optimistické prognózy se nepotvrdily, propadal se sestavou, ztrácel ice time (průměr 12:07). Senators v nepovedené sezoně sázeli na úplně jiné hráče a naprosto nevyužili schopností nejlepšího střelce loňského mistrovství světa v Rize, kterého utopili ve spodní šestce. Jedenáct gólů je nejméně za pět let v NHL, kde se v dresu Chicaga uvedl třiceti trefami jako třetí nejlepší nováček sezony 2019-20.

Dominik Kubalík má za sebou protrápenou sezonu v Ottawě, chuť si chce spravit v reprezentaci. Tady před sebou člověk nevalí ten kámen. Video: Sport.cz

Tomáš Nosek (New Jersey). Kvůli operaci nohy stihl pouze 36 zápasů ve třetí, čtvrté lajně. Devils se sezonou protrápili, na Noskových výkonech (2+4) se to také odrazilo, i když je stále platný v defenzivě a na buly.

Ondřej Palát (New Jersey). Bodové hody se od něj čekat nedají (11+20). Podle legendy Devils Patrika Eliáše ale třiatřicetiletý vítěz dvou Stanley Cupů hraje ‚vždycky správně‘. Odolnost, zkušenosti a schopnost zazářit v důležitých momentech dál patří k Palátovým ctnostem.

Jakub Vrána (St. Louis). Přísliby závěru minulé sezony, kdy byl vyměněn z Red Wings do Blues, se nepotvrdily. Výsostný střelec byl kritizován za menší snahu a slabou bojovnost. Ocitl se mimo sestavu, a když nevyšel trejd, zůstal už na farmě. Třináctka draftu 2014 tam sice pookřála (16+20 za 42 zápasů), pád o patro níž byl ale pro 28letého útočníka zklamáním.

Filip Zadina (San Jose). V Detroitu nechal miliony, aby nakopl kariéru v Kalifornii, ale většinou se svezl s bídou Sharks. Třináct gólů je sice nejvíc, co v zámoří dal, na šestku draftu 2018 v šesté sezoně v NHL ale pořád málo. V kolonce plus/minus měl navíc 44 záporných bodů, druhý nejhorší výsledek ze všech za spoluhráčem Eklundem.

Radim Zohorna (Pittsburgh). Angažmá v Kanadě (Calgary, Toronto) mu nevyšlo, pendlování mezi áčkem a farmou se ale nezbavil ani po návratu do Pittsburghu. Své parametry (198 cm/105 kg) stále nevyužívá naplno. Za Penguins zvládl 33 zápasů (4+3) s limitovaným časem, který v průměru nepřesáhl 10 minut.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.