Hlavní obsah

Pastrňák byl v NHL zvolen první hvězdou uplynulého týdne

Český hokejový kanonýr David Pastrňák z Bostonu byl vyhlášen první hvězdou uplynulého týdne NHL. Čtyřiadvacetiletý odchovanec Havířova během něj stihl nasbírat ve třech zápasech sedm bodů za pět branek a dvě asistence. Dalšími oceněnými byli útočník Patrick Kane z Chicaga a obránce Jeff Petry z Montrealu.

Foto: Geoff Burke, Reuters

David Pastrňák (88) z Bostonu při utkání s Washingtonem.

Článek

Pastrňák, který v minulém ročníku získal díky 48 gólům spolu s Rusem Alexandrem Ovečkinem z Washingtonu Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce, vstoupil do ligy po zářijové operaci kyčle až 30. ledna. Uvedl se při porážce ve Washingtonu 3:4 v prodloužení jednou asistencí.

Naplno se rozjel právě v minulém týdnu. V pondělí dvakrát skóroval v dalším utkání ve Washingtonu při výhře 5:3 a obratu z 0:3. Ve středu na ledě Philadelphie nastřílel při vítězství 4:3 v prodloužení hattrick a přidal asistenci. V pátek znovu na ledě Flyers vyhráli Bruins 2:1 a Pastrňák přispěl přihrávkou.

Pastrňákův hattrick byl devátý v jeho kariéře v základní části NHL a celkově desátý, protože jeden zaznamenal také v play off. V minulém ročníku se mu povedl čtyřikrát a 14. října 2019 proti Anaheimu odehrál dosud jediný čtyřgólový zápas v soutěži.

Mezi nejlepší hráče NHL se zařadil potřetí a pokaždé byl první hvězdou. Poprvé ovládl anketu za období od 4. do 10 listopadu 2018 a potom zářil mezi 13. a 19. říjnem 2019. Dvakrát se zařadil mezi nejlepší hráče měsíce a v obou případech to bylo v minulém ročníku - v říjnu byl druhou hvězdou a v únoru třetí.

V minulé, zkrácené sezoně si v 70 zápasech vytvořil maxima s 95 body, 48 góly i 47 asistencemi. Celkem má vítěz Zlaté hokejky pro nejlepšího českého hráče z posledních čtyř let na kontě v NHL 394 utkání a 387 bodů (185+202). V play off přidal v 52 utkáních 53 bodů (20+33).

Dvaatřicetiletý Američan Kane si ve třech duelech uplynulého týdne připsal také sedm bodů za dvě branky a pět asistencí. Blackhawks i díky němu dvakrát vyhráli a získali celkem pět bodů. Zazářil hlavně při čtvrtečním vítězství nad Carolinou 6:4, na kterém se podílel gólem a třemi přihrávkami.

Třiatřicetiletý Kaneův krajan Petry ve čtyřech utkáních zaznamenal šest bodů za dvě čtyři góly a dvě asistence. Týden načal v pondělí tříbodovým výkonem (2+1) při domácím vítězství nad Vancouverem 6:2.

Reklama