Hlavní obsah

Pět bodů za večer! McDavid si povodil Flyers a už je na bedně. Diví se někdo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gól, asistence, asistence, asistence, asistence. S bilancí 1+4 zakončil edmontonský fenomén Connor McDavid zápas NHL proti Philadelphii, když se při výhře 5:2 podílel na všech trefách Oilers. McJesus zase nahodil McMotory.

Foto: JASON FRANSON, ČTK/AP

Connor McDavid předvedl parádní výkon

Článek

Jak už je u kapitána z Alberty zvykem, následovala sprška historických statistik o překonaných milnících. Už druhým bodem večera dosáhl kóty 900 a stal se prvním hráčem, který devítistovku pokořil během pětibodového zápasu od chvíle, kdy to na podzim 1998 zvládl Joe Sakic.

„Člověk si uvědomí, co už se mu v kariéře povedlo,“ řekl McDavid, jemuž bude za 10 dnů sedmadvacet, takže se ještě stihl procpat do skupiny hráčů, kteří devět set bodů zvládli do 26 let. Dalšími jsou Wayne Gretzky (23 let, 47 dnů), Mario Lemieux (26 let, 28 dnů), Dale Hawerchuk (26 let, 302 dnů) a Steve Yzerman (26 let, 341 dnů).

Na významnou metu se McDavid dostal během pouhých 602 startů, což kromě Gretzkyho (385 utkání), a Lemieuxe (463) dokázali už jen Mike Bossy (582) a Peter Šťastný (599). Pro útočníka s číslem 97 to byl celkem desátý pětibodový večer kariéry, ten předchozí zaznamenal na konci listopadu proti Anaheimu. Edmontonská opora si nejprve v 16. minutě povodila obrannou dvojici Flyers York-Sanheim a zaznamenala 14. gól sezony.

Následovala přehlídka mimořádných asistencí. V žádném případě McDavidovi nenaskakovaly body, že by se jen dotkl puku a odjel střídat, to rozhodně ne. Zadovka na Zacha Hymana byla doslova exkluzivní. Ale i Ryan Nugent-Hopkins a Leon Draisaitl vděčí za trefy do sítě Philadelphie přehledu svého kapitána.

„Létá po ledě a předvádí neuvěřitelné věci. Ale že by mě to překvapovalo? To ne,“ pousmál se kouč Oilers Kris Knoblauch. „Connor je od ostatních úplně odskočený a považuju za velkou čest, že s ním můžu hrát v lajně,“ děkoval osudu Hyman.

Na své poměry přitom McDavid rozjel probíhající sezonu nevýrazně, ale díky bodové explozi posledních týdnů už ve statistikách přeskočil i Davida Pastrňáka (22+28) a s 53 body (14+39) se zařadil na pomyslné stupně za vedoucího Nikitu Kučerova z Tampy (27+36) a Nathana MacKinnona z Colorada (20+41).

Rostoucí bodová produkce navíc McDavidovi nabízí interesantní příležitost, aby se pokusil stát teprve třetím hráčem historie NHL, který v jedné sezoně dosáhne 900 i tisíce bodů. Dosud to bylo výsadou Phila Esposita (1973-74) a Lemieuxe (1991-92). K tomu by však McDavid musel za zbývajících 47 utkání nakupit 97 bodů. Ale jak už zmínil kouč Oilers: „Divil by se tomu někdo?“

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.