Hlavní obsah

Pětigólový klub NHL přijal druhého Američana. Češi v něm stále chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest bodů za jeden zápas posbíral v NHL útočník Buffala Tage Thompson už na Halloween. Stejnou porci zaznamenal i v noci na čtvrtek, v kolonce gólů měl však ohromujících pět čárek! V aréně Columbusu pětadvacetiletý Američan při výhře hostů 9:4 měnil vodu ve víno.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Útočník Buffala Sabres Tage Thompson (vpravo) vede kotouč před hráčem Columbusu Blue Jackets Gavinem Bayreutherem.

Článek

„Spoluhráči mi připravili hodně šancí," děkovala hvězda utkání. Fanoušci Blue Jackets jen užasle mlčeli, jaké představení se jim servíruje.

Gól č. 1 (čas 5:32) - Thompson si přihrávku od Alexe Tucha přiťukl z forhendu na bekhend a přehodil beton finského brankáře Joonase Korpisala.

Gól č. 2 (7:50) - Sám před střídajícím Elvisem Merzlikinsem nezazmatkoval a vymetl horní růžek. Domácí gólmani inkasovali čtyři góly z prvních čtyř střel Sabres.

Gól č. 3 (12:22) - Čepice fanouška Buffala letěla na led, když po naznačení Jeffa Skinnera Thompson tvrdě pálil v přesilovce. V tu chvíli byl prvním hráčem klubu od roku 1993 (Alexandr Mogilnyj), který nasázel hattrick za úvodní třetinu. Ale to nebylo zdaleka vše.

Gól č. 4 (16:40) - Další výměna puků se Skinnerem ve dvojnásobné přesilovce a na Thompsona zívala odkrytá branka. Stal se tak čtvrtým hráčem historie NHL, co dával čtyři góly za první třetinu. Naposledy se to povedlo Peteru Bondrovi (1994).

Gól č. 5. (36:07) - Nejhezčí položka večera. Rána z kruhu přes obránce s ‚frajerským' cinknutím puku o tyčku.

„Spoustu let jsem tvrdě makal a tohle berou jako sladkou odměnu," vyprávěl po zápase Thompson, druhý 'pětigólový' Američan v NHL po Marku Pavelichovi (únor 1983).

V historii NHL se stal 48. hráčem, který během jednoho utkání nastřílel pět a více branek. Tím vůbec prvním byl montrealský Joe Malone v prosinci 1917. Ten má na svědomí i rekordních sedm gólů za utkání z ledna 1920, to už ale v dresu Québeku.

Wayne Gretzky a Mario Lemieux měli pětigólových zápasů shodně po čtyřech. Bondra a Marián Gáborík jsou slovenskými členy exkluzivního klubu, který zatím nepřijal žádné české hokejisty.

Bývalý trenér hokejové reprezentace Josef Jandač promluvil v pořadu Příklep o Jakubu Voráčkovi.Video: Sport.cz

Miroslav Fryčer, Jiří Hrdina, Vladimír Růžička, Petr Nedvěd, Jaroslav Svejkovský, Jaromír Jágr, Radek Dvořák, Jiří Dopita, Patrik Eliáš, Martin Havlát, Jan Bulis, Tomáš Hertl, David Pastrňák i Jakub Vrána, ti všichni se zastavili na čtyřech trefách v zápase.

V tomto tisíciletí pět gólů během jednoho duelu nastřílelo pouze šest hráčů, naposledy v lednu Timo Meier ze San Jose.

„Hráli jsme mizerně. Vůbec jsme si nevěděli rady. Ostuda," bědoval finský útočník Columbusu Patrik Laine, jenž dával pět gólů v utkání v listopadu 2018 ještě za Winnipeg. Teď se však musel sklonit před Thompsonovou formou.

„Tage měl úžasnou fazónu a ostatní se k němu připojili," těšilo kouče Sabres Dona Granata.

Dlouhán z Buffala se tak s 21 zásahy vyšvihl na třetí příčku tabulky střelců za edmontonského kapitána Connora McDavida a kanonýra Dallasu Jasona Robertsona. Sabres by ale podobných večerů potřebovali víc. V Atlantické divizi jsou stále předposlední, osmnáct bodů za vedoucím Bostonem.

„Pokud se sejde individuální výkon s úspěchem celého týmu, tak to bývá nejlepší," ví i Thompson.

Reklama

Související témata: