Hlavní obsah

Poprvé za čtyři. Skvělý Stamkos přiškrtil edmontonský rozlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zádech měli osm výher v řadě a po obratu ve druhé třetině si věřili na devátou. Hokejistům Edmontonu ale v NHL zatnul tipec kapitán Tampy Steven Stamkos. Prvním čtyřgólovým večerem kariéry řídil výhru Lightning 7:4.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Útočník Tampy Bay Lightning Steven Stamkos slaví se spoluhráči gól proti Edmontonu.

Článek

Během své bohaté kariéry (1031 zápasů, 529 gólů) zaznamenal 33letý útočník do čtvrtka jedenáct hattricků. Ten dvanáctý pak na poslední chvíli v čase 59:53 doplnil ještě trefou do prázdné branky při power play Oilers. Stal se tak druhým čtyřgólovým střelcem sezony pro Brocku Boeserovi z Vancouveru, který toho v říjnu dosáhl také proti Edmontonu. Zároveň Stamkos srovnal klubový rekord, jenž byl dosud v držení dvojice Chris Kontos (1992), Martin St. Louis (2014).

„Po čtvrtém gólu se na mě Stammer podíval a řekl: Poprvé v životě,“ prozradil kouč Tampy Jon Cooper. „Říkám mu: Máš přes 500 gólů a tohle bylo poprvé, co jsi měl čtyři v jednom zápase? A on na to: Jo. Takže jsme se na střídačce docela zasmáli.“

Sám Stamkos ale ocenil hlavně výkon gólmana Andreje Vasilevského, který k výhře hostů přispěl 53 zákroky. „Bez něj by to ani nebyl zápas. Dneska patří všechna čest Vasymu. Určitě to není recept, na který bychom se chtěli spoléhat každý večer, ale v utkání, kdy nehrajeme to nejlepší a proti nám stojí tým na vítězné vlně, tak je skvělé mít takového gólmana za zády.“

Ze všech čtyř Stamkosových tref byla bezpochyby nejhezčí ta druhá, kdy kapitán Tampy zametl puk za Stuarta Skinnera ze vzduchu. Při třetím gólu pak máchla lapačka edmontonského gólmana na prázdno. „Měl jsem to chytat, beru tu prohru na sebe,“ smutnil Sinner.

Stamkos navíc jako druhý z aktivních hráčů dosáhl hranice 200 přesilovkových gólů. Tím prvním je nepřekvapivě washingtonský Alexandr Ovečkin, který už mezitím dorazil na metu 300 a je tak i na čele historického pořadí.

„Když se podíváte, jací hráči to v dějinách dokázali přede mnou, tak je to skvělá společnost,“ prohlásil Stamkos, jenž svůj první zápas NHL odehrál 4. října 2008 v Praze proti Rangers. Za ně už tehdy nenastoupil Jaromír Jágr, který na tři roky zamířil do Omsku. Pokud by to neudělal, možná by měl český útočník na kontě víc než 217 přesilovkových gólů v NHL, jež mu zaručují 11. místo v zámořských tabulkách.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.