Hlavní obsah

Premiéra a návrat jako hrom! Na konci jsem ale umíral únavou, usmál se Havlát

Newark/Praha

Přes sedm měsíců nehrál soutěžní zápas, dlouhé čekání ukončil Martin Havlát až v úterý. Osud tomu tak chtěl, že premiéru v dresu St. Louis si odbyl na ledě New Jersey. Tedy týmu, kde český hokejový útočník strávil loňskou sezónu, po jejím skončení se ale u Ďáblů nové smlouvy nedočkal. A návrat do haly Prudential Center mu vyšel parádně - vítězným gólem zařídil triumf Bluesmanů 2:0.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Křídelník St. Louis Martin Havlát (vpravo) se snaží u mantinelu přejít přes obránce New Jersey Davida Schlemka.

Článek

Na angažmá u Devils nevzpomíná juniorský i seniorský mistr světa z roku 2000 v nejlepším. Za Ďábly odehrál jen čtyřicet zápasů, v nichž vstřelil pět branek a přidal čtyři asistence a klub mu v létě nový kontrakt nenabídl. Šance na setrvání v NHL svitla v září, když brněnského odchovance pozvala na zkoušku do tréninkového kempu Florida.

Jenže Havlát neuspěl a už to vypadalo na jeho konec v zámoří. Pak mu ale na konci října nabídlo desetidenní zkoušku St. Louis. Křídelní útočník šéfy klubu přesvědčil, a tak podepsal roční dvoucestný kontrakt.

„Je hezký být zase zpátky v NHL. Hokej pořád miluju a jsem šťastný, že mi Blues dali šanci," děkoval Havlát po zápase v New Jersey, který mu vyšel parádně. Ve 25. minutě si nabruslil do mezikruží, převzal puk od Scotta Gomeze (spoluhráče z New Jersey v uplynulé sezóně) a střelou na vyrážečku gólmana Schneidera otevřel skóre.

„Je to skvělý pocit, navíc jsme ještě vyhráli, což je ještě lepší," pochvaloval si český forvard, jemuž se dostalo uznání i od kouče Blues Kena Hitchcocka. „Havlát je dobrý a chytrý hokejista, který nám hodně pomůže. S pukem na hokejce je klidný a přesně takového hráče potřebujeme," řekl trenér.

Ten Havlátovi dopřál relativně velký prostor na ledě, čtyřiatřicetiletý útočník odehrál 14 minut a 14 sekund. „Na konci zápasu už jsem umíral únavou a byl rád, že jsme to ukončili už v základní hrací době. Odehráli jsme výborné utkání. V první třetině to sice ještě trošku skřípalo, pak už se to ale zlepšilo," těšilo Havláta, jenž byl vyhlášen druhou hvězdou duelu.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.