Hlavní obsah

Přesilovky klíčem k úspěchu. McDavidova banda dosáhla na rekord, v NHL se najdou i rarity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesilovky. Stěžejní a rozdílová disciplína v každé hokejové soutěži. Jinak tomu není ani ve slavné NHL, kde lze najít hned několik možných vzorců, jak pětičlenné komando sestavit. Rozjetý Edmonton například volil hru s jedním obráncem, raritou je naopak Colorado, které k dobývání soupeřovy svatyně volí hru hned se třemi zadáky. „Extrémní varianta, kterou nepreferuji. Zůstal bych u jednoho beka, což mi přijde účelnější,“ říká svůj názor hokejový expert Sport.cz Marek Burkert v hokejovém pořadu Příklep. Ani dobré přesilovky však Edmonton nezachránily od vyřazení ve druhém kole play off NHL.

Jak hrají přesilovky týmy NHL? Kdo se obejde bez obránců, kdo využije i tři naráz? Úryvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

 
Článek

Variant je mnoho, zbraň je i ve zdánlivě nenápadně sestavené formaci. Například Boston volil během přesilovek variantu s pěti útočníky. „Je to specifikum, trochu zvláštní," hodnotí hokejový expert Burkert. „Mám raději varianty s jedním obráncem, což celou sezonu praktikoval Edmonton," poukazuje novinář na nejúspěšnější tým v početních převahách.

Oilers totiž zvládli z 267 přesilovek využít 89. Každá třetí tedy končí brankou! „Jejich přesilovky se dostaly do rekordní výše. Rekord NHL. Víc než za éry Waynea Gretzkyho. Tolik nedokázali proměňovat ani hráči Montrealu v 70. letech," konstatuje Burkert a poukazuje na ofenzivními hráči nabitý Edmonton. „Po trejdu Tysona Barrieho se role ujal mladý obránce Evan Bouchard. A když k sobě má McDavida, Draisaitla, Hymana a Nugenta-Hopkinse, tak se to hrál dobře," usmívá se novinář.

Hokejový pořad Příklep s útočníkem Caroliny Martinem Nečasem.Video: Sport.cz

Hodně neobvyklé složení například volí Colorado. Během přesilovek na soupeře vyrukovalo i se třemi obránci. „Extrémní varianta, kterou nepreferuji. Zůstal bych u jednoho beka, což mi přijde účelnější. Tohle je ale hodně zajímavá věc. Když to jsou hráči schopni odehrát, tak je to jenom plus," naznačil Burkert.

V pořadu Příklep se poukázal na fakt, že někteří z obránců mají spíše ofenzivní choutky. Víc času tak paradoxně tráví v třetině soupeře. „Erik Karlsson má ve hře 5 na 5 snad 75 bodů, je to jeden z nejlepších hráčů v NHL v téhle kategorii," vyzdvihuje Burkert zadáka San Jose Sharks, lídra kanadského bodování obránců.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.