Hlavní obsah

PŘÍMO Z NHL | Víc srandy, míň se trénuje. Pastrňák je s Bostonem ve svém živlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vítězné vlně se surfuje nejlíp. Něco o tom ví David Pastrňák a jeho spoluhráči z Bostonu, kteří by v současné formě klidně mohli atakovat i bodový rekord NHL, jenž zatím drží slavná sestava Montrealu ze sezony 1976-77 (132 bodů). K úžasným cifrám má ovšem našlápnuto i český lídr Bruins.

Foto: Brad Penner, Reuters

Útočník Bostonu David Pastrňák zažívá skvělou sezonu.

Článek

Montreal (od našeho zpravodaje) - Po sezoně 2019-20 už se domů vracel jako nejlepší střelec a držitel Maurice Richard Trophy. Po předčasném konci základní části ale Pastrňákovi unikly dvě zásadní mety - 50 gólů a 100 bodů. Kvůli covidu se bohužel zastavil na 48 trefách a 95 bodech. Kupodivu ho jako vyhlášeného kanonýra tehdy víc štvala ta stovka.

I když jako jeden z mála hráčů je v této sezoně schopen držet krok s gólovými dostihy Connora McDavida, není pro něj prioritou stíhat edmontonského kapitána, který už nastřílel 40 branek. Pastrňák je druhý se 37. S devětašedesáti body mu patří i třetí příčka v produktivitě.

Foto: Eric Bolte, Reuters

David Pastrňák v utkání NHL proti Montrealu.

„Na nějaká čísla se až tak nesoustředím. Beru, že jsem střelec a mým úkolem je dávat góly. Proto jsem tady. Jsem rád, že mi to tam padá, ale já jdu fakt zápas od zápasu a nepřemýšlím o tom, na kolik se dostanu. Prostě se snažím střílet, jelikož je to moje práce," zahlásil Pastrňák.

Za 47 odehraných zápasů se gólově prosadil ve 29 startech. Jen osmkrát se stalo, že by neměl ani bod. K tomu s číslem +28 patří mezi nejlepší hráče sezony v hodnocení plus/minus.

„Jsem ofenzivní hráč a všechno je o hodně jednoduší, když tým vyhrává a hrajeme, jak hrajeme. Takže velký díl patří spoluhráčům," děkoval Pastrňák. Obří náskok Bruins na čele celkové tabulky NHL ovšem nespadl z nebe.

„Hodně s tím má co dělat sebevědomí. Začali jsme sezonu bez klíčových hráčů a vyhráli jsme velké zápasy proti dobrým týmům, což nám dalo sebevědomí. Do každého zápasu nastoupíme sebevědomě a víme, že můžeme vyhrát, pokud se soustředíme na celých 60 minut."

Pastrňák ale zůstává svůj. Ke gólům dokáže přidat i originalitu. Nejen na ledě, ale třeba i v oblékání. V Montrealu si k elegantnímu kabátu na hlavu nasadil čepici značky britského návrháře Alexandra McQueena.

„Když se vyhrává, je větší legrace v šatně, míň se trénuje a je větší pohodička. Zatím je to super, ale sezona bude ještě dlouhá," tvrdil Pastrňák, před kterým je teď jeden z prvních vrcholů - 4. února se v Sunrise uskuteční Utkání hvězd NHL, kam českého vyslance Bruins dosadili fanoušci.

Při předchozích dvou startech mezi zámořskou smetánkou vyhrál v roce 2019 soutěž v přesnosti střelby v San Jose a o rok později byl v St. Louis vyhlášen nejužitečnějším hráčem All-Star Game. Co by tak mohl předvést od třetice?

„Těším se na to. Je to velká událost. Já zatím neměl moc štěstí na místa, kde se hrálo, takže se těším i na to floridské sluníčko," věří Pastrňák, že nabere energii, aby i druhá polovina sezony byla v jeho podání stejně strhující jako ta první.

Reklama