Hlavní obsah

Proměna marnotratného syna. Kane se v Edmontonu napil živé vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ho v lednu vykopli ze San Jose, málokdo si dovedl představit, že dá Evander Kane své kariéře ještě stoupající tendenci. V Edmontonu se ale třicetiletý útočník zase probral k životu. Po hattricku v Los Angeles, kde hosté vyhráli 8:2, byl po pátečním programu nejproduktivnějším hráčem (5+1) i nejlepším střelcem play off.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Evander Kane oslavuje branku v souboji proti Los Angeles.

Článek

"Už to tak vypadá, že si často dokáže najít správná místa, odkud se zvládne prosadit," řekl po třech Kaneových gólech do sítě Kings edmontonský kapitán Connor McDavid.

To jsou paradoxy. V poslední fází svého angažmá u Sharks měl Kane spíš nálepku vyvrhela. Prošustroval miliony. Manželka ho obvinila z domácího násilí i sázení na vlastní zápasy, což se ale neprokázalo. Klubová pravidla však kanadský forvard nedodržoval a na výstrahy nereagoval.

Když porušil covidový protokol, dostal od NHL flastr na 21 zápasů. Sharks ho poslali na farmu, kde po pár utkáních byl testován pozitivně na covid, ale ani tady nedodržoval protokol a San Jose mu ukončilo smlouvu. Nad Kanem se ovšem nezavřela voda. Pět dní po vyhazovu ze Sharks uzavřel roční kontrakt s Edmontonem a trefil se hned při svém debutu.

Zatímco hráči San Jose potřetí za sebou nepostoupili do vyřazovací části, Kane se v té době chystal s Oilers na sérii prvního kola s Kings. V základní části si v novém působišti připsal 39 bodů (22+17) ve 43 zápasech.

"Začátek sezony byl velmi náročný, v mém životě se dělo mnoho věcí. Opravdovou zásluhu má moje rodina, která mi pomohla vše zvládnout," řekl Kane, který dodal, že jeho strýc Leonard je v současné době v nemocnici s blíže nespecifikovaným onemocněním. "Chtěl jsem pro něj odehrát velký zápas."

Floutek, který shromažďuje jen skandály, se v Albertě napravil. "Je ve dvojici s Connorem (McDavidem). A když dáte dohromady zakončovatele s nejlepším hráčem na světě, dějí se dobré věci," řekl kouč Oilers Jay Woodcroft.

Foto: Mark J. Terrill, ČTK/AP

Po hattricku přilétly na ledovou plochy čepice.

"Ale taky si myslím, že Kane má výborné návyky. Chodí bez remcání do míst, kde se nehraje lehce. Je fyzicky zdatný. Je pro nás velkým přínosem," mínil edmontonský šéf lavičky.

Oilers po úvodním klopýtnutí ukázali soupeřům z L.A. svou největší přednost - brutální ofenzivu. Poslední dva zápasy vyhráli 6:0 a 8:2....

"Nevnímáme to tak, že jsme je přestříleli 14:2," řekl Kane. "Spíš to vidíme jako sérii, ve které je stav zatím jen 2:1." A to je taky změna proti předchozím rokům. Žádné chvástání, ale tým na prvním místě.

Ve čtvrtém zápase (v pondělí od 4:00 SELČ) bude Edmonton kromě McDavida s Leonem Draisaitlem zase spoléhat i na Kanea. Kdo by to v lednu řekl...

Reklama

Související témata: