Hlavní obsah

První zápas nic neřeší, umíme se prokopat ven. V Tampě se finálová panika nešíří

V prvních zápasech sérií play off to mají úřadující šampioni z Tampy letos 1:3. A ve všech ostatních 11:3. V kabině hokejistů Lightning tak po úvodní porážce ve finále Stanley Cupu s Coloradem 3:4 v prodloužení nenarazíte ani na náznak paniky.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Křídelník Colorada J. T. Compher jásá poté, co jeho spoluhráč Andre Burakovsky (není na snímku) překonal v prodloužení úvodního finále Stanley Cupu brankáře Tampy Bay Andreje Vasilevského.

Článek

"I když jsme nehráli zdaleka náš nejlepší hokej, pořád jsme byli ve hře o vítězství," mínil kouč Jon Cooper. Když tedy v noci na neděli (od 2:00 SELČ) zahraje ve druhém zápase Tampa na jedničku, Avalanche by podle této logiky neměli mít šanci...

"Máme v sobě něco lepšího? Rozhodně ano," dodal Cooper po prvním finálovém zkřížení mečů. Ale tuhle větu vlastně řekl už i v první den play off, když Tampa dostala v Torontu pět kousků (0:5). A zopakoval ji i po úvodním zápase finále Východní konference, v němž Lightning schytali v Madison Square Garden debakl 2:6 od Rangers.

A přesto je ve finále znovu Tampa. "Lightning v sobě tu zkušenost mají. Vědí, jak to play off hrát," říká bývalý útočník s více než tisícovkou zápasů v NHL Radim Vrbata.

Od play off 2020, které se konalo v bublinách v Torontu a v Edmontonu, prohráli Lightning úvodní zápas šestkrát. A prozatím pětkrát zvládli sérii ještě otočit. Někdy to šlo v klidu, jindy ztuha, ale zdá se jakoby to bylo součástí šampionského DNA Tampy.

"Tahle parta toho spolu zažila už hodně a nejlepší je být k ní upřímný. Pokud chceme zlomit i Colorado, musíme hodně zapracovat na detailech," prohlásil kouč Cooper.

JAK TAMPA OTÁČÍ SÉRIE
2020
2.kolo:
Boston - z 0:1 na 4:1
Finále SC:
Dallas - z 0:1 na 4:2
2021
Semifinále SC:
NY Islanders - z 0:1 na 4:3
2022
1. kolo:
Toronto - z 0:1 na 4:3
Konferenční finále:
NY Rangers z 0:2 na 4:2

Tampa v noci na čtvrtek prohrála na střely 23:38, přenechala Coloradu úvodní tlak, nevyužila žádnou ze čtyř přesilovek a ztrácela puky po chybách. A stejně byl výsledek 3:3 po 60 minutách.

"Když prohrajete v prodloužení, tak by pro nás bylo nejlepší hrát už další večer, ale aspoň budou mít čas dát se do kupy Brayden Point a Brandon Hagel," tvrdil Cooper.

"Série play off nikdy není jen o prvním zápase. To už jsme si několikrát ověřili. A nám je jedno, jestli budeme muset hrát šest nebo sedm utkání. Na porážky totiž umíme zareagovat a dokážeme si najít cestu k výhrám," varoval Colorado kapitán Tampy Steven Stamkos.

Reklama

Související témata: