Hlavní obsah

Ročník 2017 uzrál. Chytil s Nečasem mu dělají dobré jméno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2017 padlo jejich jméno v prvním kole draftu. Martina Nečase si z 12. místa vybrala Carolina, Filipa Chytila z 21. pozice New York Rangers. Úterní zápas v Madison Square ukázal, že to byly ze strany zámořských klubů dobré volby.

Foto: Dennis Schneidler, Reuters

centr Caroliny Hurricanes Martin Nečas v souboji s útočníkem New Yorku Rangers Mikou Zibanejadem.

Článek

Ze jmen, která při výběru talentů v United Center v Chicagu zazněla v úvodu, už našlápli mezi hvězdy tehdejší jednička Nico Hischier (New Jersey), trojka Miro Heiskanen (Dallas), ze čtvrté pozice Cale Makar (Colorado) i pětka Elias Pettersson (Vancouver). Ani dva nejvýše postavení čeští hokejisté ale nejsou žádné prošustrované volby.

Rangers doma dokázali díky výsledku 5:3 utnout jedenáctizápasovou vítěznou sérii Hurricanes, k čemuž Chytil přispěl brankou v power play a asistencí. Nečas si pak sedmnáctým gólem v sezoně vylepšil osobní maximum v NHL.

Za zlomovou mohou sezonu 2022-23 rozhodně považovat oba krajané, kteří se narodili na Moravě v roce 1999. O něco dál je ale přece jen Nečas, který v hierarchii Hurricanes povýšil na křídlo první lajny, kde si náramně rozumí s ruským spoluhráčem Andrejem Svečnikovem. Ten mu ostatně nabíjel i na poslední gól.

„Klape nám to dobře," souhlasil Nečas, který na ledě Rangers odehrál přes 21 minut. Po 38 zápasech má nejproduktivnější hráč Caroliny bilanci 17+20 a sezonu rozjetou na 80 bodů, přičemž jeho osobák je 41.

Personální maximum by měl v pohodě překonat i Chytil. Ten zaznamenal devět branek a deset asistencí ve 31 startech. Při stejném tempu může odchovanec Zlína do konce sezony posbírat 45 bodů, čímž by si také výrazně vylepšil svůj osobák (23 bodů).

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Filip Chytil z New York Rangers po gólu proti New Jersey

Od svého agenta Jaroslava Balaštíka i od kouče Gerarda Gallanta ale bude asi ještě nějakou dobu slýchat, aby víc střílel. Aktuálně je Chytil s 59 pokusy mířícími na branku až desátý v týmu Rangers.

„Bavíme se s Filipem už několik let, že má fakt vynikající střelu. Ve 22 letech mnohem lepší, než jsem míval já. A snažím se ho pořád tlačit, aby střílel mnohem víc," líčil Balaštík.

Jak užitečným hráčem může Chytil být, ukázalo loňské play off. Centr třetí lajny Rangers v něm byl se sedmi góly třetím nejlepším střelcem týmu, který ve druhém kole vyřadil právě Carolinu, v jejímž dresu se naopak trápil Nečas. A po sezoně místo dlouhodobého kontraktu podepsal překlenovací smlouvu na dva roky.

Jenže po tvrdé fyzické i psychické přípravě se do týmu z Raleigh vrátil mnohem lepší hráč, který sklízí chválu spoluhráčů i trenérů. „Marty vypadá vyzrálejší, silnější. Je velkou součástí toho, proč se nám daří," prohlásil kouč Hurricanes Rod Brind'Amour.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Martin Nečas se raduje z branky

Chytilovi jde letos také o novou smlouvu, která by měla ohodnotit jeho výkonnostní posun. Rangers o něm stále mluví jako o hráči do prvních dvou útoků. Gallant ho obvykle stavěl do středu ‚Dětské lajny' k Lafreniérovi s Kakkem. Ale rodák z Kroměříže už si zahrál i s největší star Rangers Artěmijem Panarinem.

„Byl bych rád, kdyby Fil hrál jako Mika Zibanejad. Komplexní hokej. Aby chodil na buly, na přesilovky, hrál celoplošně a odvedl dobrou práci," přemítal kouč Gallant.

Spoluhráči z juniorských šampionátů osmnáctek i dvacítek už každopádně ukázali, že jejich talent se může prosadit i na nejprestižnějších jevištích NHL. A že nejlepší české odrůdy draftového ročníku 2017 byly povedené.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články