Hlavní obsah

Rus, který byl násilně odveden do války si do konce roku nezachytá. Jeho kontrakt v NHL je však platný, rozhodla IIHF

Hokejový brankář Ivan Fedotov po násilném odvedení do ruské armády dostal za porušení smlouvy zákaz startu v soutěžích do konce prosince letošního roku. Mezinárodní federace dnes potvrdila, že platí jeho kontrakt v NHL s Philadelphií Flyers. Fedotov se přitom po návratu od námořnictva upsal CSKA Moskva. Svému bývalému klubu před narukováním pomohl vyhrát Gagarinův pohár a Rusku v únoru 2022 olympijské stříbro.

Foto: Yuri Kuzmin/KHL

Brankář Ivan Fedotov v dresu ruské hokejové reprezentace.

Článek

Šestadvacetiletého Fedotova loni v červenci, pět měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu, zadržela policie, protože se podle prokuratury vyhýbal vojenské službě. Odvelen byl za polární kruh, i když po vydařené sezoně v KHL podepsal smlouvu s Flyers. Představitelé CSKA před měsícem oznámili, že s gólmanem uzavřeli kontrakt na dva roky. Případem se zabývala IIHF.

"Na základě důkazů poskytnutých zúčastněnými stranami IIHF rozhodla, že má platnou smlouvu s Philadelphií na sezonu 2023/24. V souladu s tím rozhodla, že porušil pravidla přestupního řádu, když se upsal CSKA," uvedli dnes zástupci mezinárodní federace. Dodali, že hokejista měl dva týdny na to, aby se buď připojil k Flyers, nebo s nimi předčasně rozvázal smlouvu. Na výzvu ale nereagoval. Proto dostal zákaz činnosti na čtyři měsíce od 1. září, kdy CSKA rozehraje Kontinentální ligu.

IIHF zároveň potrestala moskevský klub zákazem mezinárodních přestupů do srpna příštího roku. Zástupci CSKA rozhodnutí podle agentury AP označili za "zaujaté, které je zaměřeno na ochranu zájmů NHL". Fedotov podle nich byl s týmem na přípravném kempu v Bělorusku. "Nepochybujeme, že se Ivan zúčastní nadcházející sezony," uvedli.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.