Hlavní obsah

Hotovo! O účasti ruských hokejistů v Praze je rozhodnuto

Je rozhodnuto. V posledních dnech bylo k účasti či neúčasti ruských hráčů z týmů San Jose a Nashvillu řečeno hodně. Nyní se zdá, že padl konečný verdikt. Ruští hokejisté budou vpuštěni na území České republiky a tím pádem se zápasy NHL v Praze příští týden uskuteční. Zprávu přinesl web Seznam Zprávy s odkazem na informace od poradce premiéra pro bezpečnost a náměstek ministra pro evropské záležitosti Tomáše Pojara.

Foto: Jayne Kamin-oncea, Reuters

Rus Jevgenij Svečnikov (10) ze San Jose a Matt Roy (3) z Los Angeles v přípravném utkání.

Článek

Web Seznam Zprávy uvádí, že proběhl důležitý telefonát mezi českým Ministerstvem zahraničí a centrálou NHL, která před dvěma týdny od českých orgánů obdržela upozornění na to, že ruští hráči nejsou kvůli invazi na Ukrajinu v Praze vítáni.

Teď ovšem Rusům podle všeho nebudou kladeny překážky v příjezdu do ČR.

„Jedná se o soukromou akci, víza mají, takže z pohledu státu není důvod je nevpustit. Národní bezpečnost jejich přítomnost rozhodně neohrožuje. A to ani nezmiňuji, že kromě schengenských víz mají dlouhodobá pracovní víza americká a žijí v USA," uvedl Pojar pro Seznam Zprávy.

Už v sobotu webu Sport.cz potvrdil novinář Sheng Peng, který pracuje pro San Jose Hockey Now, že všichni ti, kteří potřebují víza, už je dávno mají.

Jedním z nejhlasitějších odpůrců vstupu ruských hokejistů, konkrétně útočníků Alexandra Barabanova a Jevgenije Svečnikova ze San Jose a Jakova Trenina z Nashvillu, byl bývalý český gólman Dominik Hašek.

"Pokud by sem přijeli ruští hráči na speciální víza vydané v jiné zemi EU, považoval bych to od NHL za podraz vůči naší zemi a jejím občanům," řekl.

Reklama