Hlavní obsah

Rvačky na ledě i v hledišti, obr dostal pět a do konce. Newyorská zášť zase ožila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava není sezona. Před startem základní části NHL si hokejisté New Jersey dvakrát poradili s New York Rangers. V probíhajícím ročníku ale proti svým úhlavním rivalům ještě neuhráli ani bod. Při domácí porážce 1:5 z nich v noci na pátek kapala krev.

Foto: John Jones, Reuters

Jacob Trouba (8) z Rangers a Nathan Bastian z New Jersey v pěstním souboji

Článek

Už ve třetí minutě se děly věci. Domácí Nathan Bastian se otočil a přikrčil u mantinelu, když mu obličej zvalchoval a navrch zlomil hokejku ostrý zákrok nováčka Matta Rempeho. 203 cm vysoký útočník Rangers se s tím ve svém třetím startu v NHL vůbec nemazal a jednou ranou pak sundal i Jonase Siegenthalera, který se chtěl spoluhráče, jenž utrpěl krvavé zranění, zastat.

Rempe následně inkasoval trest na pět minut a do konce a při odchodu z ledu si za bučení publika ještě provokativně přiložil ruku k uchu. Devils ale přesilovku nevyužili a hosté už do pauzy vedli o dva góly.

Pro Bastiana to byl každopádně drsný večer. Po přestávce ho na ledě přivítal demoliční, ale čistý hit od kapitána Rangers Jacoba Trouby. A útočníkovi New Jersey se moc nepovedla ani následná bitka.

„Kouč (Peter Laviolette) to říká pořád, že když trochu zpomalíme, dostáváme se na koně a hrajeme fyzicky, tvrdě. Není opravdu žádná legrace proti nám hrát,“ líčil Trouba po deváté výhře Rangers v řadě. „Jeden z našich nejfyzičtějších zápasů,“ pochvaloval si převahu trenér vítězů.

Nepřátelství z ledu se přeneslo i do hlediště Prudential Center, pořadatelé řešili několik konfliktů mezi oběma tábory, které se nesnáší. Příznivci Rangers vidí každého v dresu Devils tak trochu jako omezeného vidláka, zatímco fanoušci z New Jersey považují lidi z Manhattanu za nafoukané snoby. Vzdálenost mezi oběma halami přitom ujedete autem za 25 minut, když není velký provoz.

O obou nesmiřitelných rivalech kolují desítky vtipů, kde libovolně můžete zaměňovat názvy klubů. Třeba: Co uděláte, když najdete tři fanoušky Rangers/Devils zahrabané až po krk v cementu? Seženete si víc cementu…

Napětí mezi týmy pak přiživilo i loňské play off, v němž se konkurenti utkali v sérii po jedenácti letech a Devils ji vyhráli v sedmi zápasech, i když ztratili úvodní dva.

Současnost je však ve znamení Rangers, kteří jsou se 79 body druzí ve Východní konferenci za Bostonem, ale mají nejvyšší bodovou úspěšnost ze všech 32 týmů - 69,3 procenta. A Devils teď ztrácejí na pozice v play off pět bodů.

„Myslíme si, že můžeme kontrolovat, jak budeme hrát a jakou intenzitu do hry vneseme. Soupeři se snažili o totéž, ale my to zvládli po celý zápas,“ řekl jeden z klíčových mužů sestavy Rangers Mika Zibanejad.

Do konce základní části se „newyorské derby“ hraje ještě dvakrát (11. března, 3. dubna), ale tentokrát už v Madison Square Garden. Že to budou vyhecované zápasy, není asi třeba dodávat.

Reklama