Hlavní obsah

PŘÍMO Z NHL | S Krejčou a Pastou se těžko hraje špatně. Pavel Zacha o chemii české lajny Bruins, smlouvě i play off

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z kabiny Bruins vyšel Pavel Zacha v elegantním obleku. A stejně šik jsou v této sezoně i bostonské výkony pětadvacetiletého útočníka. Stala se z něj pevná součást české lajny, což klubový management ocenil i novým kontraktem na čtyři roky a 19 milionů dolarů. „Záříš jak hvězda," utrousil k Zachovi během našeho povídání i jeden z lídrů týmu Brad Marchand.

Foto: Marek Burkert, Sport.cz

Pavel Zacha se hodil do gala.

Článek

Montreal (od našeho zpravodaje) - Po sedmi letech a 386 zápasech za New Jersey zažívá šestka draftu 2015 nejlepší okamžiky kariéry. Že na tom má podíl česká kooperace s Davidy Krejčím a Pastrňákem, je jasné. Proč toho tedy nevyužít.

Klape vám to slušně, že?

S takovými hráči jako jsou Krejča a Pasta, se těžko hraje špatně. Oni mi říkají, co mám dělat a kde být. V průběhu sezony se to mezi námi pořád zlepšuje. Krejča s Pastou hráli v minulosti spolu už hodně zápasů, u nich je to jednodušší. Každé utkání s nimi se ale cítím víc a víc v pohodě.

Kde má podle vás Pastrňák limity?

(usměje se) Těžko říct, on se pořád zlepšuje, každým rokem. Je to jeden z těch hráčů, co na sobě hodně makají. Já hrozně rád vidím české hráče, co se neustále zlepšují. Navíc je mladý, 26 let, pořád má hodně času a dál jde nahoru.

Byli čeští spoluhráči jedním z důvodů, který vás přivedl do Bostonu?

Bylo lepší, že jsem Boston dobře znal, v létě jsem tam trénoval. Ale máte pravdu, šel jsem do týmu, kde je spousta Čechů a samí super kluci, takže to bylo ještě o dost lehčí se aklimatizovat. Na ledě se bavíme česky, což já v NHL nikdy nezažil. Pro mě je to super, užívám si to.

Vlastně už po půlce sezony jste si zajistil budoucnost na další čtyři roky. Čekal jste, jaký to nabere s vaším kontraktem spád?

Doufal jsem. Už v létě jsme se bavili, že by mě tu chtěli déle, ale říkali jsme, že smlouvu uděláme na rok a uvidíme, jak se rozjede tahle sezona. Já ale věděl, že tu chci být na delší dobu a oni taky měli zájem. Proto jsem taky do Bostonu šel.

Oslavil jste novou smlouvu?

Šel jsem na večeři s mojí snoubenkou a s její rodinou. Volal jsem rodičům, za dva týdny přijede sestra, tak to oslavíme i tady, na to se těším. Sice je to v polovině sezony, takže to bude jiné než v létě, ale jsem rád, že se to stalo a můžu se soustředit jen na hokej.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Pavel Zacha před brankářem Montrealu Samem Montembeaultem.

Vaším švagrem je fotbalista Liberce Theo Gebre Selassie, taky se ozval s gratulací?

Hodně se bavíme, a já doufám, že bude moci přijet po jeho sezoně se sem podívat. Ještě tady nikdy nebyl. A vlastně ani ségra nikdy nebyla v Americe, konečně se sem mrkne.

Sledujete ještě váš bývalý tým Devils? Po letech se jim začalo zase víc dařit.

Hodně se bavím s Tomášem Tatarem. Je to mnohem lepší než pár let nazpátek. Většinu kluků tam znám, je vidět, že si hokej užívají, a to je dobré. Když s nimi hrajeme, musíme je samozřejmě porazit, ale jinak jim přeju hodně štěstí v sezoně.

Čím to je, že jim to začalo jít?

Myslím, že oba gólmani jsou teď zdraví. My v poslední sezoně měli brankáře povolaného buď z AHL, nebo i z ECHL, což nám moc nepomohlo. Letos tam výborně chytá Vítek Vaněček, což je základ úspěchu. Dost gólů jsme už dávali, ale obrana tolik nefungovala. Teď se defenziva zpevnila a tolikrát neinkasují.

V čem jste teď lepší vy, než když jste byl u Devils?

Jsem rád, že si můžu promluvit s veterány, jako jsou Krejča a Bergy (kapitán Patrice Bergeron - pozn. red.) Jsou to centři, se kterými probírám třeba o buly a různá rozhodnutí, která dělají. A hlavně je můžu pozorovat na tréninku, to je pro mě jedna z nejdůležitějších věcí. Mám tady někoho, ke komu můžu vzhlížet. Oni se mi taky snaží hodně pomáhat. Je super mít v týmu tyhle hráče.

K osobnímu rekordu z minulé sezony (36 bodů) vám po 47 odehraných zápasech chybí už jen o pět bodů. Bude to pro vás důležité, když ho překonáte?

Každý hráč se chce zlepšovat. Herně i bodově. Šance na to je. Když jste v takovém týmu, jako jsme teď my, tak je tam ještě větší soustředění, aby mužstvo vyhrávalo. Letos jsem uvolněnější a snažím se hrát pro tým. Navíc nemám rok, kde musím nahánět body pro nový kontrakt, za to jsem rád.

Spíš už myslíte na play off, ve kterém jste si v NHL ještě moc nezahrál. Nebo ne?

Neměl jsem příliš možnost, teď je ta šance velká a člověk na to pomyslí. Ale my se snažíme hrát trochu jinak. Máme tu pětizápasové segmenty. A chceme splnit ty úkoly a jít dál. To vás mentálně drží, když se soustředíte na krátkou dobu. Ale stejně o play off trochu přemýšlíte. Všechny čtyři lajny hrajou dobře. Máme tým postavený na play off a hrát tady je zábava.

Foto: Graham Hughes, ČTK/AP

Pavel Zacha z Bostonu ve velké šanci před brankářem Montrealu Samem Montembeaultem.

Větší než v New Jersey?

Bostonu říkáme menší New York. Je jednodušší se dostat z města ven, spíš trochu připomíná Evropu. Anglický, irský styl. Pro mě je to lepší, mám to blíž ke kamarádům. V Jersey se hodně jezdilo do New Yorku na večeře a tady máte pět minut od bytu výborné restaurace. Už nemusím jezdit do Newarku na tréninky a zápasy. Mám v Bostonu všechno do deseti minut jízdy. A hlavně je rozdíl v tom, jaké je to sportovní město.

Ideální scénář by asi byl, pokud byste slavili titul vy i basketbalisté Celtics, se kterými sdílíte halu TD Garden.

(směje se) Byl jsem se podívat na pár jejich zápasů, jelikož jsem nikdy pořádně neviděl utkání NBA. Stejně jako nám, se jim hodně daří, město tím žije. Bylo by super, kdyby mohly oslavovat dva bostonské týmy z jedné arény.

Reklama

Související témata: