Hlavní obsah

Sahat, nesahat... Vegas dalo na pověry. Nic než Stanley Cup, zní z kabiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak už je to jisté. Do kolonky vítězů Stanley Cupu přibude jednadvacátý klub. Vegas si suverénní výhrou 6:0 v Dallasu pojistilo druhou finálovou účast za šest let od svého vstupu do NHL. Ale sáhnout si na stříbrný pohár chce také poprvé ve své historii Florida. Rozhodující série začne v noci na neděli na ledě Golden Knights.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Hráči Vegas slaví postup do finále.

Článek

Jeden z finalistů se zařadí do prozatím šestičlenné skupiny klubů, kterým se podařilo hokejový grál vyhrát jednou - Calgary (1989), Dallas (2000), Carolina (2006), Anaheim (2007), Washington (2018), St. Louis (2019), ??? (2023).

Finále bude zároveň i soubojem pověrčivých s bezstarostnými. Při tradičním předávání poháru pro vítěze Západní konference se hráči Vegas jen seřadili kolem Clarence S. Campbell Bowl, aniž by se trofeje dotkli.

„Máme v týmu kluky, kteří už vyhráli Stanley Cup, a ti říkali, že konečným cílem je získat všechno. Takže jsme se vyfotili a jdeme dál," vysvětloval kapitán Mark Stone. „V roce 2017 jsme se trofeje dotýkali, a moc to nefungovalo," přidal se útočník Jonathan Marchessault.

To borci z Floridy o několik dnů dřív po zisku Prince of Wales Trophy neměli problém si s pohárem trochu zajančit. „Spousta lidí nám říkala, že ani nepostoupíme do play off, tak jsme si to užili," vykládal lídr Panthers Matthew Tkachuk.

Třeba hokejisté Tampy v minulých třech letech na konferenční trofej také sahali. Nevyplatilo se jim to jen loni, kdy ve finále prohráli s Coloradem. Pět z posledních sedmi týmů, které vyhrály Stanley Cup, se dotklo Prince of Wales Trophy. Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby to bez váhání udělal v letech 2016 a 2017, o rok později ho napodobil Alex Ovečkin s Capitals. V roce 2019 se naopak trofeje nedotkl bostonský kapitán Zdeno Chára a Bruins ve finále podlehli St. Louis v sedmi zápasech.

Ale jsou tu i starší vzpomínky. Když v roce 1996 Florida získala konferenční trofej poprvé, pozvedl ji kapitán Brian Skrudland nad hlavu. A Panthers pak ve finále s Coloradem neuhráli ani výhru. Tak si vyberte...

Golden Knights každopádně budou chtít štítkem na Stanley Cupu potvrdit svou příslušnost ke špičce. Čtyřikrát to od sezony 2017-18 dotáhli do konferenčního finále, podruhé do finále Stanley Cupu.

„Poprvé má člověk pocit, že se to bude dít každý rok. O pět let později pochopíte, že se taková příležitost moc často opakovat nebude," prohlásil forvard William Karlsson, jeden ze šestice hráčů, která pamatuje finále s Washingtonem v roce 2018 (William Carrier, Marchessault, Brayden McNabb, Reilly Smith, Shea Theodore).

V základní části dával třicetiletý švédský blonďák jen 14 gólů během 82 zápasů. V play off ale Karlsson předvádí úplně jinou show. S deseti trefami za 17 startů je nejlepším střelcem týmu.

„Dva zápasy se nám nepovedly, tak jsme si sedli a řekli, jak s tím naložíme. Klíčová je šířka našeho kádru. Čtvrtá lajna spustila, ostatní se přidali," těšilo Karlssona.

Stars po zdramatizování série tvrdili, jak pro ně bylo důležité, aby se do hry ještě mohl zapojit jejich kapitán Jamie Benn suspendovaný na dva zápasy za krosček na Stonea. Kdyby jen tušili, jak to skončí...

„Dallas hrál dobře. Jenže v našem týmu předvedli úplně všichni hráči špičkové výkony," těšilo kouče Bruce Cassidyho. „Však jsem říkal, že když budeme hrát náš nejlepší hokej, tak vyhrajeme," pousmál se Smith. S tím ostatně půjdou Golden Knights i do finále.

„Florida hraje skvěle, o tom není pochyb. Ale my chceme být nejlepší v celé lize. Půjdeme si pro Stanley Cup," vyhlásil kapitán Stone. Dojde na pařbu ve Vegas?

Reklama