Hlavní obsah

Sedm z osmi. Šampioni z Colorada se zmítají v krizi, nepomohl ani Francouzův návrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povánoční kocovina tvrdě dolehla na obhájce Stanley Cupu. Půl roku po slavném tažení za trofejí se hokejisté Colorada v NHL potácejí v těžké krizi. Od 27. prosince prohráli sedm zápasů z osmi a nedokázali vyzrát ani na dosud nejhorší tým sezony Chicago (2:3).

Foto: David Banks, Reuters

Brankář Colorada Avalanche Pavel Francouz zasahuje proti střele Lukase Reichela. (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

Pět minut před koncem dostal sice Alex Newhook puk za Petra Mrázka, jenže lavička Blackhawks uspěla s trenérskou výzvou. Mikko Rantanen bránil českému gólmanovi v zákroku a hokejkou mu odsunul beton. Skóre už se nepohnulo.

„Rantanena atakoval obránce Chicaga (Connor Murphy). Jasně, hokejka skončila na gólmanově chrániči, ale nejspíš by se to nestalo, kdyby našeho hráče nesundal bek. Puk byl volný. Sice chápu, proč gól odvolali, ale bylo to těsné. Jenže se rozhoduje v Torontu," postěžoval si na verdikt videocentra NHL kouč Avalanche Jared Bednar.

„Snažil jsem se puk schovat do lapačky a soupeř mě zalehl. Věřil jsem, že ten gól nebude platit," oponoval Mrázek, který nastoupil poprvé od 1. ledna a 31 zákroky vychytal teprve svou třetí výhru z 15 startů za Blackhawks. Třicetiletý gólman má v novém působišti podprůměrná čísla: úspěšnost zákroků 88,2 procenta, průměr obdržených branek 4,04 na zápas.

Tentokrát si ovšem připsal i asistenci, celkově čtvrtou za jedenáctileté působení v NHL. Mrázek u zadního mantinelu zastavil puk, obránce Isaak Phillips našel rozjetého Andrease Athanasioua, který přes lapačku Pavla Francouze dostal puk za čáru.

Český brankář Colorada nastoupil po měsíci, kdy léčil zranění, ale ani on nezlomil aktuální bídu, která přepadla tým z Denveru.

„Myslím si, že morálních vítězství už máme dost. Sice jsme měli dobrou třetí třetinu, ale to nestačí. Prohrát sedm zápasů z osmi už je dost. Potřebujeme výhry," hudroval útočník Evan Rodrigues.

Colorado má před sebou ještě víc než polovinu základní části (42 zápasů). Na pozice v play off ztrácí pouhé 4 body. Ale také je až šesté v tabulce Centrální divize, s bodovým ziskem 53,7 procenta. A mužstva, která proniknou do play off obvykle atakují 60 procent.

Foto: Charles Rex Arbogast, ČTK/AP

Skrumáž před brankou Pavla Francouze z Colorada.

Avalanche mají sice stále na marodce kapitána Gabriela Landeskoga i ruského fantoma loňského play off Valerije Ničuškina, ale na to se vymlouvat nechtějí.

V posledních osmi zápasech toho však Coloradu moc nefunguje, fatálně selhává i v přesilovkách. Avalanche využili jen 9,7 procenta možností. V Chicagu promarnili všechny čtyři početní výhody.

„Řekl bych, že chemie mezi námi pořád je. Ale měli bychom si osvěžit některé věci na tréninku," poznamenal Rantanen.

I šampioni potřebují pilovat detaily. Obzvlášť v momentální situaci.

Reklama