Hlavní obsah

Šest, šest, zase šest. K pittsburské kanonádě přispívá i Rutta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pittsburská stavidla se zvedla a góly se jen hrnou. Čtyřikrát z pěti zápasů nové sezony NHL hokejisté Penguins nasázeli svým soupeřům šestku. Sobotní duel na ledě Columbusu nebyl výjimkou. Při výhře 6:3 se znovu prosadil i Jan Rutta.

Foto: Paul Vernon, ČTK/AP

Obránce Pittsbughu Jan Rutta se pokouší zachytit přihrávku útočníka Columbusu Kenta Johnsona.

Článek

Dvaatřicetiletého obránce ulovil generální manažer Ron Hextall na volném trhu a pojistil si ho tříletým kontraktem na 8,25 milionu. Posila se šampionskými zkušenostmi z Tampy se činí.

Když se novináři po Ruttově první trefě v novém dresu proti Los Angeles (6:1) ptali, zda to zopakuje i příště, český bek s úsměvem odvětil: "Spíš bych chtěl, abychom hráli zase tak účelně."

Přesto v polovině druhé třetiny v Nationwide Areně napřáhl od modré a snížil na 2:3. Elvis Merzlikins v brance Columbusu nestačil zasáhnout.

Na žádnou kanonádu ze strany Penguins to přitom dlouho nevypadalo, Ruttova trefa však zahájila obrat, který přinesl pět pittsburských gólů za sebou. Kromě Columbusu a LA už pensylvánský tým nasypal šestku i Arizoně a Tampě. Jen Montreal Penguins přibrzdil a povolil jim skórovat pouze dvakrát (3:2 v prodloužení).

Přesto má Pittsburgh jasně nejlepší gólový průměr ze všech týmů - 5,20 na utkání. Na opačném konci se krčí aktéři pražských zahajovacích zápasů sezony Nashville (2,29) a San Jose (1,71).

"Od začáktu sezony se dostáváme do míst, odkud góly padají a šance proměňujeme. To je potěšující," cení si kouč Pens Mike Sullivan, i když po první třetině v Ohiu moc nechválil.

"Nic jsme nepředvedli," tvrdil i kapitán Sidney Crosby. "Ještě, že (gólman) Jarry vytáhl několik skvělých zákroků. Jinak bychom museli dohánět mnohem věrší ztrátu."

Od Ruttova gólu už se ale hrálo podle pittsburských not. "Skvěle jsme zareagovali, fyzická hra nám přinesla úspěch," cenil si kouč.

S věkovým průměrem 30,4 roku mají přitom Penguins druhé nejstarší mužstvo po Washingtonu (30,8). S dlouholetými členy týmového jádra Crosbym (35 let), Jevgenijem Malkinem (36) a Krisem Letangem (35) ale stále pokukují po nejvyšších metách. Ještě jednou by si moc rádi zopakovali tažení za Stanley Cupem jako v letech 2009, 2016 a 2017.

A proč ne?

"V týmu jsou ohromné zkušenosti. Třeba nehrajeme úplně dobře, ale stejně si najdeme cetu jak vyhrávat," říká Rutta.

Pittsburgh se obdivuhodně dokáže vypořádat i s absencemi důležitých hráčů v sestavě. V Columbusu postrádali hosté Jakea Guentzela, takže na křídle první lajny vedle Crosbyho zaskakoval Danton Heinen. A dal dva góly.

"Všechno začíná od obrany, ale když hrajeme ofenzivně, je to větší zábava," tvrdí Rutta. Na startu sezony si jí zatím užije dost.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články