Hlavní obsah

Slzy smutku. Zemřela hokejová legenda Börje Salming

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý hokejový svět se ve čtvrtek ponořil do smutku. Ve věku jednasedmdesáti let podlehl dlouhé těžké nemoci legendární švédský hokejový obránce Börje Salming. Rodák z Kiruny poslední měsíce trpěl nevyléčitelnou nemocí amyotrofickou laterální sklerózou (ALS), která postihuje svalstvo a postupně ho paralyzuje.

Foto: Christopher Katsarov, ČTK/AP

Těžce nemocný bývalý hokejista Börje Salming s rodinnými příslušníky na snímku z 13. listopadu, kdy Toronto Maple Leafs přichystali svému velikánovi grandiózní tribut.

Článek

Že trpí nemocí ALS, oznámil Salming v srpnu letošního roku a veřejnost tehdy prosil o respektování soukromí. Přestože si dobře uvědomoval, že lék neexistuje, byl za pomoci své rodiny odhodlaný bojovat.

Jenže zákeřná choroba v jeho případě rychle postupovala, v posledních týdnech už ani nebyl schopen mluvit. Když před necelými dvěma týdny dorazil na symbolickou rozlučku do Toronta, jehož dres oblékal v 70. a 80. letech minulého století 16 ze 17 sezon strávených v NHL, dlouhý a mohutný aplaus Salminga rozplakal.

„Klub Toronto Maple Leafs s lítostí oznamuje ztrátu Börjeho Salminga. Byl průkopníkem naší hry a ikonou s nezlomným duchem a nezpochybnitelnou tvrdostí. Pomohl otevřít dveře Evropanům do NHL a definoval sám sebe skrze svůj přínos na ledě i v hokejové komunitě," uvedlo v prohlášení Toronto, která Salmingův skon oznámilo.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Legendární Švéd Börje Salming (vlevo), vedle další ikony Toronta Matse Sundina

"Börje přišel hrát za Maple Leafs před 50 lety a navždy bude součástí naší hokejové rodiny. Vyjadřujeme nejhlubší soustrast jeho manželce Pie, dětem Therese, Andersovi, Rasmusovi, Biance, Lise a Saře a bratrovi Stiegovi," dodal Maple Leafs. S kondolencí se přidal i šéf NHL Gary Bettman.

Salming byl považován za průkopníka, jenž změnil pohled zámořské NHL na evropské hráče. Po 16 letech v Torontu, kde se vypracoval v jednoho z nejlepších zadáků ligy, zakončil působení v NHL jedním rokem stráveným v Detroitu (1989/90). V NHL odehrál celkem 1148 zápasů a zaznamenal 150 gólů a 637 asistencí.

Majitel bronzu z MS 1972 v Praze a stříbra získaného o rok později na šampionátu v Moskvě, kde se stal i členem All-Star týmu, byl v roce 1996 byl uveden do Síně slávy NHL a o dva roky později i do té Mezinárodní hokejové federace IIHF.

Amyotrofická laterální skleróza je progresivní neurodegenerativní onemocnění motorických neuronů mozku a míchy, způsobující degeneraci a ztrátu buněk centrální nervové soustavy, které ovládají vůlí ovlivnitelné svalové pohyby. Dochází tak k postupné svalové slabosti až atrofii. Pacient zůstává paralyzován, při zachování psychických a mentálních schopností. Příčiny onemocnění nebyly zatím dostatečně objasněny.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Börje Salming (uprostřed) v doprovodu své rodiny na stadionu Toronta.

Této nemoci podlehl před dvěma lety někdejší slovenský obránce fotbalové Plzně Marián Čišovský.

Reklama

Související témata: