Hlavní obsah

Šťastný Vaněček! Pochvala od hvězdného Ovečkina, uznání od trenéra

New York/Praha

Musí být v sedmém nebi. Gólman Washingtonu Vítek Vaněček se konečně v NHL dočkal prvního vychytaného čistého konta a chvála na něj prší ze všech stran. Slovy uznání nešetřil trenér Peter Laviolette, stejně jako třeba hvězdný Alex Ovečkin. „Cítím se skvěle, jsem šťastný," vykládal mladý český brankář a pak prozradil, jak první nulu ve slavné zámořské lize oslaví.

Foto: Jeffrey T. Barnes, ČTK/AP

Alex Ovečkin (8) a brankář Vítek Vaněček (41) z Washingtonu po zápase s Buffalem.

Článek

Několikrát byl čistému kontu v NHL Vítek Vaněček hodně blízko. Trefy v posledních minutách mu ale opakovaně braly radost, dočkal se až v utkání na ledě Buffala. Capitals brali výhru 6:0 a český brankář čelil 23 střelám. V první části hry na něj mířily jen dvě, v prostřední části jich bylo sedm. Podle zámořských médií byly ale minimálně dva zákroky parádní. V poslední třetině byl pak mladý Čech v permanenci nejvíce.

„Myslím, že i dřív jsem chytal celkem dobře, cítím se fajn a tvrdě pracuji na tom, abych pomohl týmu a my vyhráli každý zápas," konstatoval nejprve. „Z čistého konta jsem pochopitelně šťastný, jsem za něj rád," dodal a prozradil, jak budou vypadat oslavy první vychytané nuly v NHL.

„Jako první zavolám přítelkyni. Je v hotelu ve Washingtonu, takže až domluvíme s vámi, jdu jí hned zavolat. Potom zavolám své rodině, otci a mámě," doplnil, že si chvíle štěstí užije s telefonem na uchu.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Gólman Washingtonu Capitals Vítek Vaněček slaví po utkání NHL s Buffalem Sabres s Alexem Ovečkinem.

Z úspěchu gólmana, který se do branky Capitals dostal i díky tomu, že Washington přišel kvůli problémům se srdcem o brankáře Lundqvista a covid pro změnu vyřadil ze hry dalšího konkurenta Samsonova, se těšil i ruský snajpr Alex Ovečkin. „Je vždycky skvělé, když vidíte mladého gólmana chytat tak dobře," pochválil Vaněčka útočník, který zaznamenal v NHL už 717 gólů.

„Chytal opravdu dobře," přitakal také hlavní trenér Capitals Peter Laviolette. „Odvedl opravdu výbornou práci a je hezké, že má za odměnu první shutout. Daří se mu výborně, dává nám svými výkony šanci vyhrát každý zápas," pochválil gólmana kouč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.