Hlavní obsah

Stovka padla stylově hattrickem v Pittsburghu! Pastrňák doplnil Jágra v elitním českém spolku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petr Nedvěd dodnes občas zalituje. V životní sezoně 1995-96 zůstal jako hráč Pittsburghu jediný bodík od stovkové mety. Davida Pastrňáka už ale stejný osud nepotká. Je to tam, padla stobodová hranice! A nejen to. Bostonský útočník v sobotním zápase na ledě Penguins zaznamenal při výhře 4:3 hattrick a výjimečnou kótu, kterou z českých hokejistů v NHL dosud pokořil jen Jaromír Jágr, nechal o dva body za sebou.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

David Pastrňák (uprostřed) slaví se spoluhráči z Bostonu gól vstřelený ve druhé třetině zápasu s Pittsburghem. Český útočník tak dosáhl hranice 100 kanadských bodů v sezoně NHL.

Článek

Jágr mytickou hranici překonal poprvé v památném ročníku 1995-96, kdy si jako hráč Pittsburghu vytvořil 149 body (62+87) osobní rekord. V sezoně 1997-98 zaparkoval Jágr na 102 bodech (35+67). Už jako kapitán týmu překročil stovku v ročníku 1998-99 ziskem 127 bodů (44+83). A na rozloučenou s klubem, který ho draftoval, skočil přes třícifernou hranici v sezoně 2000-01, kdy měl 121 bodů (52+69).

Popáté a naposledy to pak Jágr zvládl už jako hráč New York Rangers během sezony 2005-06, kdy nakupil 123 bodů (54+69). Od té doby měl ke stovce z českých hokejistů v zámoří nejlépe nakročeno Pastrňák. Jenže osud stál proti němu, když byla základní část sezony 2019-20 předčasně ukončena kvůli covidu. V tu chvíli měl křídelník Bruins na kontě 95 bodů za 48 gólů a 47 asistencí.

Boston jako největší favorit na Stanley Cup? Příspěvek z pořadu PříklepVideo: Sport.cz

„Ta stovka mě mrzí, to je moc pěkné číslo," povzdechl si tehdy Pastrňák. O tři roky později ale litovat nemusí. Nejprve překonal padesátigólovou hranici, posléze jako pátý hráč v sezoně dorazil na stobodovou kótu.

V aréně Pittsburghu si jubilejní položku odškrtnul ve 22. minutě při přesilovce. Bekhendové nahození beka Dmitrije Orlova tečoval precizně ze vzduchu přímo mezi betony Tristana Jarryho. Ani to nebolelo. Pro Pastrňáka to byl zároveň 54. gól sezony. Zanedlouho přidal po přihrávce Pavla Zachy i trefu s číslem 55 a v závěru utkání rozhodl po spolupráci s Krejčím a Zachou třetím gólem v utkání o vítězství v Bruins. Šestnáctý hattrick kariéry byl na světě!

Šestadvacetiletý kanonýr prožívá vynikající období. V klubovém bodování je o parník nejlepší. V Bostonu už také Pastrňáka vyhlásili první hvězdou domácích zápasů. V tom s Columbusem zařídil Bruins vítězným gólem v prodloužení definitivu Presidents' Trophy pro lídra základní části. Mluví se o něm jako o velmi pravděpodobném finalistovi Hart Trophy. A je to úplně pochopitelné, když je nejužitečnějším hráčem zdaleka nejlepšího týmu.

„V Pastově případě bereme 30 nebo 40 gólů jako vcelku běžnou věc, ale myslím si, že překonat padesátku gólů a stovku bodů je výjimečné. Zpětně se na to bude koukat jako na úžasný výkon," řekl pro Sport.cz nejproduktivnější hráč v dějinách New Jersey Patrik Eliáš.

„Pasta nemá strop. Když jsem ho viděl na mistrovství světa, tak to byl zlom v mém rozhodování vrátit se do NHL," prozradil centr Bruins David Krejčí.

Od svého vstupu do NHL v sezoně 2014-15 nastřílel Pastrňák v základních částech soutěže 296 gólů, v tomto období čtvrtý nejvyšší počet ze všech hráčů. I stovka, přes kterou v sobotu přeletěl, potvrzuje jedinou věc: lepší byl z českých útočníků v zámořských dějinách podle všeho už jen Jágr.

Reklama