Hlavní obsah

Strašné! Jsou tu blbci, zuřila hvězda NHL. V zápase přišla pomsta za mrtvého kamaráda

Columbus/praha

Stal se první hvězdou pondělního zápasu NHL, ale podle jeho mínění šlo především o karmu, která dohnala poražený tým Dallasu kvůli chování jednoho z fanoušků Stars. Lotyšský gólman Columbusu Elvis Merzlikins byl hlavním strůjcem výhry 4:1, jeho výkon ale prý silně ovlivnil incident s příznivcem soupeře před začátkem utkání.

Foto: Jay LaPrete, ČTK/AP

Gólman Columbusu Blue Jackets Elvis Merzlikins v duelu s Dallasem.

Článek

Merzlikins uvedl, že se ho před příchodem na led k pondělnímu zápasu snažil rozhodit jeden z fanoušků Dallasu blíže nespecifikovanými provokacemi se zmínkou jména jeho zesnulého kamaráda a brankářského kolegy Matisse Kivleniekse, jenž v létě zemřel po nehodě s ohňostrojem.

„Je tu pár opravdových blbců na tomto světě. To, co se stalo, když jsem vycházel z tunelu, bylo fakt strašné. Jeden z fanoušků Dallasu se mě snažil vyprovokovat zmínkami o Matissovi," popisoval lotyšský gólman.

V tu chvíli už měl prý jasno, že v zápase nepustí ani jeden gól. „Očekával jsem shutout. Věřím totiž v karmu. Jenom v první třetině mě třikrát zachránila tyč. Fakt v tu karmu věřím. Viděl jsem, že je tam Matiss se mnou," pokračoval Merzlikins.

Nakonec první nulu v sezoně nevychytal, dvě minuty a devatenáct sekund před závěrečnou sirénou mu čisté konto pokazil Tyler Seguin. Lotyš tak pustil za svá záda jedinou z 31 střel.

Už před sezonou Merzlikins prohlašoval, že tenhle ročník zasvětí právě uctění památky Kivleniekse. A to tak, že chce být nejlepším gólmanem celé NHL a získat Vezinovu trofej.

Foto: Russell Labounty, Reuters

Brankáře Columbusu Blue Jackets Elvise Merzlikinse se snaží překonat útočník Dallas Stars Denis Gurjanov.

Zatím se mu jeho předsevzetí daří výborně. Vyhrál všechna čtyři utkání, v nichž nastoupil, s průměrem 1,48 obdržených gólů na zápas a procentuální úspěšností zásahů 95,2%.

„Mám cíle, kterých chci dosáhnout. Sám ale nedokážu nic. Potřebuji pomoc od spoluhráčů a od Matisse. Věřím, že on mi pomáhá," dodal Merzlikins.

Reklama

Související témata: