Hlavní obsah

Stylový skok do historie. Fleury si ukradl pamětihodnou výhru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Silvestra odchytal svůj 1000. zápas v NHL. A aby toho nebylo málo, o týden později se znovu zapsal do hokejové historie. Gólman Minnesoty Marc-André Fleury na ledě Columbusu vychytal svou 551. výhru a v celkové tabulce dorovnal na druhé pozici výkon legendárního Patricka Roye. Způsob, jakým toho kanadský gólman v závěru utkání s Blue Jackets docílil, byl okouzlující.

Foto: Aaron Doster, Reuters

Brankář Minnesoty Marc-André Fleury v akci

Článek

V 59. minutě to za stavu 3:2 vypadalo na domácí výhru, Fleury už také opustil branku Wild a chtěl pustit do hry šestého bruslaře, jenže na poslední chvíli si všiml, že obránce Columbusu David Jiříček vyslal dopředu Justina Danfortha, a tak zase pelášil zpátky. Kanadský útočník byl ale v dobré pozici, dojel až ke kruhu, jenže Fleuryho skok mezi tyče ho rozhodil natolik, že minul…

O pár sekund později už Jiříček vztekle odhazoval branku Blue Jackets, po rychlém přenesení hry se do ní totiž došoural puk po bekhendu Marcuse Johanssona – 3:3!

„Ten (Fleuryho) skok, to bylo něco. Skvělý způsob, jak se dostat do historie. Jsem na něj pyšný, lepšímu klukovi se to stát nemohlo,“ tvrdil Johansson.

V prodloužení pak devětatřicetiletý Fleury ještě jednou předvedl svůj léty prověřený gólmanský um proti ráně Jegora Činachova. Do odkryté branky mávl lapačkou a schoval v ní puk. Diváci v aréně se chytali za hlavu, ruský útočník se jen nevěřícně usmíval.

Vítězný gól tak padl na druhé straně zásluhou Rakušana Marca Rossiho a mohly propuknout oslavy, kterých se po svém prvním startu za Wild zúčastnil i český útočník Adam Raška.

„Hlavní je výhra, chyběli nám nějací hráči, moc se nám nedařilo,“ tvrdil Fleury, který měl při své sedmé výhře v sezoně celkem 25 zákroků.

Dohnat Martina Brodeura (691 vítězství) na čele historické tabulky je ovšem prakticky vyloučené. „Ale dorovnat Patricka Roye je ohromná čest. Byl to hráč, ke kterému jsem vzhlížel,“ přikývl Fleury, který má ve sbírce tři Stanley Cupy s Pittsburghem (2009, 2016, 2017) i Vezina Trophy z roku 2021, kdy chytal za Vegas.

Svoje „poselství budoucím generacím“ teď ještě vylepšil pamětihodným závěrem z utkání v Columbusu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články