Hlavní obsah

Vítězný gól č. 59. Pastrňák dohnal Hejduka, k Jágrovi je to ještě daleko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Našlápl si ve středním pásmu, přihrávku Pavla Zachy si srovnal na hokejce a pak už se nenechal rozhodit péčí obránce Tampy Darrena Radyshe ani připravenou lapačkou Andreje Vasilevského. Čtyřiadvacátý gól bostonského Davida Pastrňáka v této sezoně NHL se při výhře 7:3 počítal i jako vítězný.

Foto: Brian Fluharty, Reuters

Útočník Bostonu David Pastrňák v zápase proti Tampě

Článek

‚Pasta‘ jich má na kontě celkem 59. Z aktivních mladších hráčů je na tom líp jen edmontonský kapitán Connor McDavid (64), který v sobotu oslaví 27. narozeniny. A nad nimi už jsou ze současných hráčů pouze samí matadoři v čele s 38letým Alexandrem Ovečkinem (126) z Washingtonu a pittsburským triem tvořeným 39letým Jeffem Carterem (91), 36letým Sidneym Crosbym (90) a 37letým Jevgenijem Malkinem (83).

V české historické tabulce Pastrňák srovnal na třetí pozici Milana Hejduka a teď bude nějakou dobu nahánět Patrika Eliáše (80). Na čele českého i celkového žebříčku NHL je každopádně se 135 vítěznými zásahy Jaromír Jágr.

Proti Tampě Pastrňák předvedl kromě kanonýrských schopností i svůj cit pro hru. Na začátku třetí třetiny se postaral o navýšení bostonského náskoku nadýchanou přihrávkou na Morgana Geekieho, který vystřídal Zachu na pozici prvního centra; český útočník se posunul na křídlo.

„Pavel nebude hráč, který dělá bod na zápas, ale málokdo v něm vidí i jeho komplexnost. Hraje dobře na puku, dozadu. Stále mě ale překvapuje, že těch bodů nedělá tolik. Těžko bych odhalil důvod, proč tomu tak je. Nastupuje s dobrými hráči, má dostatečný ice time. Je mu ale pořád jen 26 a před sebou má klidně šest osm sezon, aby to prolomil,“ řekl Sport.cz bývalý útočník New Jersey Patrik Eliáš, který Zachu jako šestku draftu 2015 vítal u Devils.

Po předloňském příchodu do Bostonu si přitom Zacha vytvořil osobní rekordy v gólech (21), asistencích (36) a bodech (57). Po 35 startech aktuálního ročníku je na 23 bodech (9+14) a v klubových statistikách Bruins figuruje na 6. místě.

Geekie je ale ze svého postu mezi českými křídly každopádně nadšený. „Ohromná zábava. Hodně mi usnadňuje, že jsou oba kluci tak tvořiví. Nepotřebují moc prostoru, aby něco vymysleli,“ chválil spoluhráče kanadský centr.

Bez Patrice Bergerona a Davida Krejčího Boston v této sezoně neskomírá.

Reklama