Hlavní obsah

Tampo, máme problém! Šampioni po debaklu aspoň vycenili zuby

Dalo se to čekat. Určitě ale ne těch sedm kousků Colorada v síti Andreje Vasilevského. Ve finále Stanley Cupu se však v průběhu série neodchází z ledu se sklopenou hlavou. A hráči Tampy dali v závěru druhého zápasu najevo, že zbraně ještě neskládají.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Ondřej Palát v souboji s Calem Makarem.

Článek

V 56. minutě vypukla u mantinelu hromadná potyčka, po níž sudí vylučovali po čtyřech hráčích na každé straně, včetně hostujícího kapitána Stevena Stamkose.

"Vzmužme se a otočme list! Byli jsme v této pozici už v minulém kole (s NY Rangers). Je to těžká prohra? Určitě. Ale v play off se prostě říká, že v sérii je to 0:2 na zápasy. Není to skvělá pozice, to si uvědomujeme, ale už jsme to zažili," cedil mezi zuby Stamkos po těžkém víkendovém debaklu 0:7.

Lightning ztratili úvodní duel finále 3:4 v prodloužení. Šanci měli, i když nepodali zdaleka ideální výkon. Ve druhém díle ovšem Coloradu vůbec nestačili. Absolutně si nevěděli rady hlavně s rychlostí domácích. Vyprodukovali jen 16 střel, nevyužili žádnou ze tří přesilovek, naopak při jedné z nich inkasovali a navrch dostali ještě dva góly v oslabení. Jubilejní stý zápas v play off pro ruského brankáře Vasilevského končil nevídanou potupou.

"Colorado je skvělý tým. Mají ohromnou rychlost a jdou po nás po celém hřišti. Ale musíme tenhle stav brát jako příležitost. Vrátit se po dvou prohrách do série není nikdy snadné, ale nakonec jsme ve finále Stanley Cupu a jsme tu z nějakého důvodu," pravil obránce Victor Hedman, který končil víkendový duel se třemi minus body. Jan Rutta s Ondřejem Palátem měli na konci utkání minus 2.

Dosud jen pět týmů v dějinách NHL prohrávalo v konferenčním finále a následně ve finále 0:2. Žádný z nich se však neprobil ke Stanley Cupu...

To Colorado předvádí takřka historickou jízdu. Zápasové skóre Avalanche v play off je v tuto chvíli 14:2! To v dějinách soutěže zvádla jen čtyři mužstva. New York Islanders v roce 1981, Edmonton v roce 1987 a ještě o rok později. A také Los Angeles při památném úprku za trofejí před deseti lety.

Foto: Isaiah J. Downing, Reuters

Colorado porazilo ve finále NHL Tampu Bay i podruhé.

"Chtěli jsme si hlavně udržet dynamiku a udělali jsme pro to maximum," líčil nejproduktivnější bek play off Cale Makar (7+17).

Týmy, které ve finále Stanley Cupu po domácích zápasech vedly 2:0, vyhrály pohár v 92,5 procentech případů...

Foto: John Locher, ČTK/AP

Nepříjemný střet Calea Makara z Colorada (vlevo) a Rosse Coltona z Tampy.

"Musíme ale zůstat nohou na plynu. V Tampě to bude určitě mnohem těžší. Víme, že nás čeká tvrdá práce," věštil před třetím zápasem, který se hraje na Floridě v noci na úterý (2:00 SELČ), útočník Colorada Darren Helm.

Co Colorado může čekat v Tampě, už trochu naznačila závěrečná potyčka. A možná i počínání Coreyho Perryho, který v předchozích dvou finále stál proti svým současným spoluhráčům v dresech Dallasu a Montrealu. 37letý útočník, nyní ve službách Lightning, cítí, že se mu trofej opět vzdaluje. Jeho frustrace byla patrná hlavně při potyčce s J.T. Compherem. Když sudí rváče na ledě zpacifikovali, Perry si neodpustil úmyslné kleknutí na soupeřův kotník.

"Lidi, co se dívali na zápas, už si asi myslí, že je hotovo. Ale náš tým je proti. Teď musíme hlavně najít způsob, jak Colorado zpomalit," řekl Stamkos.

Reklama

Související témata: