Hlavní obsah

Tkachuk to schytal, přesto byl za hrdinu. Gudas se nedržel zpátky a Florida se napila živé vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozdat, přijmout. To je zákon play off v NHL. Před pár dny ve Vegas vyvolal pozdvižení ostrý zákrok floridského Matthew Tkachuka na Jacka Eichela. Ve třetím zápase finálové série, kterou Panthers zdramatizovali výhrou 3:2 v prodloužení, se role nejproduktivnějších hráčů týmu pootočily.

Foto: Jasen Vinlove, Reuters

Útočník Floridy Matthew Tkachuk (19) oslavuje gól ve třetím finále Stanley Cupu.

Článek

Eichel (6+17), který se doma těžce sbíral z ledu po Tkachukově (11+13) masáži, tentokrát ve FLA Live Areně tvrdě namáznul na mantinel Colina Whitea. Americký útočník Panthers naopak už v první třetině inkasoval nemilosrdný hit od hráče čtvrté lajny Golden Knights Keegana Kolesara a měl co dělat, aby se sám odbelhal na střídačku.

Tkachuk obvykle patří mezi nejvytíženější útočníky Floridy, tentokrát z nich měl až pátý nejvyšší ice time - 17:53. Po střetu s Kolesarem totiž zamířil do kabin a vrátil se až na začátek druhé třetiny.

„Prošli jsme si spoustou náročných momentů, kdy jsme museli srovnávat, otáčet, překonávat nejrůznější překážky," vykládal po utkání Tkachuk, který ale znovu ukázal, jaký je to ‚clutch player', když v závěru základní hrací doby srovnával na 2:2. A v nastavení se pak floridským hrdinou mohl stát Carter Verhaeghe.

„Když jsme prohráli první dva zápasy, tak nás všichni odepsali. Celou sezonu nám vlastně nikdo nevěřil, a to nás vyhecovalo," popisoval Tkachuk, který i návratem do hry ukázal, jak se Florida nemíní vzdát.

To ostatně předvedl i Radko Gudas, kterého ve druhém utkání diskutabilním zákrokem vyřadil ze hry Ivan Barbašev. Český bek odehrál přes 18 minut a v polovině třetí třetiny si ruského útočníka vyčíhl u mantinelu a tvrdě do něj zajel, i když při zákroku ztratil přilbu. Za následný konflikt pak oba aktéři zamířili na trestnou lavici. Ale i tento okamžik inspiroval Floridu k úspěšnému závěrečnému náporu.

„Na střídačce všichni věřili, že to dopadne dobře. Jakmile se šlo do prodloužení, bylo sebevědomí na naší straně," tvrdil kouč Panthers Paul Maurice.

Domácím ale zatrnulo, když se při nevinně vypadajícím zákroku zranil klíčový obránce Brandon Montour, i on byl však schopen vrátit se do zápasu, jehož skóre nastartoval úvodním gólem. Poslední hodiny před utkáním č.3 byly přitom pro kanadského zadáka hektické. Soukromým tryskáčem letěl z Nevady do Boca Raton, jelikož jeho manželka Ryian začala předčasně rodit.

„Vletěl jsem na porodní sál a zápas byl v plném proudu. V poledne se nám narodil kluk Kai," vyprávěl Montour, který svůj finálový gól věnoval synkovi.

Přesně 27 let poté, co Florida ve svém prvním finále prohrála úvodní domácí souboj s Coloradem 2:3 a v sérii tak prohrávala už 0:3, udělali Panthers ze série s Vegas zase drama. Ještě víc mohou jeho zápletku zamotat v noci na neděli, kdy se v Sunrise hraje čtvrté utkání.

„Ověřili jsme si, že na ně máme," pravil sebevědomě Montour.

Reklama

Související témata: