Hlavní obsah

To bude posila! Vrána chytil slinu, góly dává i z nenápadných akcí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanonýra pro mistrovství světa už bychom měli. Detroit je sice definitivně vyřazen z bojů o play off v NHL, ale útočník Red Wings Jakub Vrána chytl střeleckou slinu. S takovou gólovou kadencí by v kompletní sezoně mohl klidně atakovat padesátku.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Český křídelník Detroitu Jakub Vrána slaví svůj gól proti New York Rangers.

Článek

Poslední dva důkazy své střelecké pohotovosti podal Vrána v souboji s Columbusem (4:5 po prodloužení). Celkově má deset branek ze 16 zápasů, do kterých nastoupil po rekonvalescenci operovaného ramena. Což je 0,625 na utkání. Kdyby s takovým průměrem hrál všech 82 zápasů, nasázel by 51 branek...

Vrána už v klubové statistice v této sezoně o gól přeskočil krajana Filipa Zadinu. Šestý hráč draftu 2018 ovšem odehrál 69 zápasů, o 53 utkání víc než Vrána.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jakub Vrána se raduje z branky

„Něco takového nám skoro celou sezonu chybělo. Vrána je schopný se prosadit i z akcí, které ani jako šance nevypadají," řekl Detroitu Jeff Blashill.

Šestadvacetiletý útočník to dokázal i proti Blue Jackets. Ve druhé třetině rozkmital nohy, bez problémů předjel ruského beka Vladislava Gavrikova a trefil se mezi betony lotyšského gólmana Elvise Merzlikinse. V závěru pak srovnal stav na 4:4, když se bezprostředně po buly prosadil z otočky. Blashill měl pravdu, vlastně to ani nevypadalo jako šance.

„Myslím si, že v posledních několika zápasech hrál opravdu dobře. Lépe bruslil, hrál i zodpovědněji," tvrdil kouč Red Wings.

Foto: Rick Osentoski, Reuters

Češi ve službách Detroitu slaví. Úspěšný střelec Filip Zadina (11) přijímá v duelu s Bostonem gratulaci od Jakuba Vrány.

S defenzivní částí své hry má někdy Vrána potíže. Byla mu vyčítána i v době jeho působení ve Washingtonu, kde v roce 2018 získal Stanley Cup. Od odchovance Letňan se ale většinou nečeká úporná defenzíva, nýbrž dravé průniky, přesná střelba a nečekané řešení situací.

Vrána by se na letošním šampionátu ve Finsku měl cítit lépe než při předchozích reprezentačních startech. V roce 2019 se ho na MS v Bratislavě po skvělém začátku proti Švédsku dotkla kritika bývalého kouče a televizního experta Marka Sýkory. Loni v Rize pak bojoval i s bolavým ramenem, které si nakonec vyžádalo chirurgický zákrok a dlouhou rehabilitaci.

Ve výběru finského kouče Kariho Jalonena by měl ale Vrána plnit roli vrchního zakončovatele a jednoho z klíčových hráčů. Formu i chuť na to určitě má.

Reklama