Hlavní obsah

Zdravý, připravený, ale na tribuně. Kubalík potřebuje restart, tvrdí kouč Chicaga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tohle se mu nestalo od nováčkovské sezony v NHL. Útočník Chicaga Dominik Kubalík byl zdravý a nachystaný, své jméno v zápasové sestavě na ledě Los Angeles ale hledal marně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík z Chicaga během utkání NHL.

Článek

"Myslím si, že Kuby potřebuje jen trochu resetovat, to je všechno. Je v pořádku, tvrdě pracuje, snaží se. Jen se mu nedaří," vysvětloval kouč Blackhawks Derek King.

Třetí nejlepší nováček sezony 2019-20, v níž nasázel třicet gólů, se v posledních týdnech střelecky zasekl. Z minulých 21 startů dal jediný gól, což zrovna neprospívá jeho renomé kanonýra.

Návrat kapitána Jonathana Toewse, s nímž v nováčkovské sezoně předváděl takřka telepatickou souhru, neměl v tomto ročníku očekávaný efekt. Šestadvacetiletý Kubalík sice dal jedenáct branek, ale prakticky celou základní část se více méně soužil.

Ze schůzek s koučem Kingem odcházel ujišťován o podpoře, ovšem radikální změna ve statistikách nenastala. V minulých týdnech už mu výrazně klesl i zápasový čas, i když byl pořád ještě členem druhé přesilovkové formace.

"Když nefunguje počítač, tak co uděláte? Restartujete ho. Když se znovu zapne, většinou to problém vyřeší," prohlásil King.

Z výměny na poslední chvíli sešlo

Pro Kubalíka se restart rýsoval chystaným trejdem. Mezi největší zájemce o jeho služby patřily kluby Anaheimu a Edmontonu.

Blackhawks se naopak interesovali o švédského útočníka Ducks Rickarda Rakella. Po něm však těsně před uzávěrkou přestupů agresivně vystartoval Pittsburgh, který za něj poslal do Kalifornie Zacha Aston-Reese i Dominika Simona. A z Kubalíkova trejdu těsně před vypršením termínu sešlo.

Foto: Dennis Wierzbicki-USA TODAY Sports, Reuters

Dominik Kubalík z Chicaga (číslo 8) se snaží tečovat před gólmanem Winnipegu Connorem Hellebuyckem. (37).

Bývalému útočníkovi Plzně po sezoně končí dvouletá smlouva na 7,4 milionu dolarů. Bude mít status chráněného volného hráče, ale je víc než pravděpodobné, že Chicago už mu další kontrakt nenabídne.

Kubalík však stále může být přínosem. Vždyť za 188 utkání v NHL nasbíral 106 bodů, z toho 58 za góly. Jen potřebuje správné místo, kde by zase pookřál.

Oním kýženým restartem by pro něj nakonec mohlo být mistrovství světa ve Finsku. Chicago play off hrát nebude a hráč Kubalíkových kvalit se určitě novému trenérovi nároďáku Karimu Jalonenovi hodí. V roce 2018 v Dánsku a loni v Rize byl Kubalík na šampionátech nejproduktivnějším hráčem mužstva. Před třemi lety v Bratislavě patřil do nejlepší české trojky.

Reklama

Související témata: