Hlavní obsah

To byl debut! I Kulich s Jiříčkem aplaudovali. Rousek ukázal, že se neztratí ani v NHL

Nejdřív tradiční nováčkovské kolečko na prázdném ledě a za necelé čtyři minuty premiérová trefa v NHL. Takový debut, jaký měl v noci na úterý Lukáš Rousek, nezažilo Buffalo posledních 24 let.

Foto: Profimedia.cz

Lukáš Rousek slaví svůj premiérový gól v NHL se spoluhráči z Buffala.

Článek

Třiadvacetiletý odchovanec Letňan se do sestavy Sabres proti Montrealu dostal kvůli zranění Tage Thompsona a přes porážku 3:4 po nájezdech měl slavnostní pocity. „Dát gól hned při prvním střídání, páni. To jsem tedy nečekal," zářil Rousek, který zápas dokončil s bilancí 1+1, což se v Buffalu z úplných nováčků naposledy podařilo Maximu Afinogenovovi v roce 1999.

Už v čase 3:49 se Rouskovi na čepel hole od zadního mantinelu odrazila střela spoluhráče ze třetí lajny Tysona Josta. Stačilo se vymanit z péče beka Canadiens Justina Barrona a nezpanikařit. Oboje se Rouskovi povedlo. A Owen Power hned sbíral puk, aby měl český forvard památku.

„Zůstal jsem tam před brankou a věřil jsem, že by se ke mně puk mohl dostat. Byl jsem na to připravený," líčil střelec,který je 39. českým hráčem této sezony NHL.

V hledišti KeyBank Centra jeho gól oslavoval i spoluhráč z Rochesteru Jiří Kulich a také obránce David Jiříček z Clevelandu, farmy Columbusu. Oba týmy se utkaly v neděli a při výhře Americans 5:2 dával Kulich dva góly. Ve čtvrtek je na programu odveta a mezi zápasy si čeští spoluhráči z mistrovství světa dvacítek odskočili do Buffala omrknout kámoše, kterému se zadařilo.

„(Kulich) mi psal před zápasem, jestli budu hrát. A hned se ozval, že mě přijde podpořit. Jsem rád, že u té premiéry byl," řekl Rousek. „Tempo bylo větší, než jsem čekal. Fakt jízda, ale tak to je, když jsou kolem vás nejlepší hráči světa," tvrdil hráč, který je v Rochesteru druhý nejproduktivnější (15+34).

„Dobře zná náš systém a má skvělý cit pro hru. Naprosto spolehlivý výkon," tvrdil kouč Buffala Don Granato, byť Rousek strávil na ledě jen devět minut a tři sekundy.

Šance Sabres na postup do play off ale pomalu vyhasíná, na osmý Pittsburgh mají devět zápasů před koncem základní části ztrátu pět bodů. Dá se však čekat, že Rousek ještě šanci dostane.

Buffalo si českého útočníka vybralo v 6. kole draftu 2019 ze 160. pozice. Rouskova americká mise ale málem skončila ještě dřív, než začala. Před kempem Sabres v září 2021 utrpěl zranění kolena. Operace utrženého zkříženého vazu si obvykle vyžádá celosezonní pauzu, ale Rousek tvrdě dřel, aby mohl hrát. Nakonec stihl v Rochesteru 19 zápasů základní části i play off.

A probíhající sezona ukazuje, že se se zámořským hokejem sžil solidně, což může ukázat také v play off AHL. A pak by snad mohla přijít i pozvánka do národního týmu před světovým šampionátem. Za zkoušku by to určitě stálo.

Reklama

Související témata: