Hlavní obsah

Totožné fauly, rozdílné tresty. Proč víc nepykal i Malkin?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákroky to byly velmi podobné, tresty za ně však diametrálně odlišné. Obránce Vancouveru Nikita Zadorov inkasoval za faul na Bretta Howdena z Vegas pět minut a do konce zápasu. To pittsburský Jevgenij Malkin dostal za výpad proti slovenskému bekovi New Jersey Šimonu Nemcovi jen dvojku.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Nikita Zadorov (91) z Vancouveru před zápasem s Vegas.

Článek

I v NHL jsou fanoušci dost často pobouřeni nejednotným metrem sudích, kteří na podobné přestupky hledí naprosto rozdílnou optikou.

Roli hraje evidentně i pověst. Zadorov se mezi chlapíky v pruhovaném netěší velké oblibě. V únoru vyfasoval dvouzápasovou suspendaci za zákrok na Lucase Raymonda z Detroitu. Po výměně z Calgary ruský obránce inkasoval celkem 94 trestných minut za 47 zápasů, což je nejvíc z celého týmu Canucks. Poslední přírůstky do sbírky 28letého zadáka ale byly dost diskutabilní.

Už dvouminutový trest za vysokou hůl, která se přitom hlavy Alexe Pietrangela vůbec nedotkla. Deset sekund před koncem druhé třetiny pro Zadorova zápas skončil, když stínoval Howdena a pak ho přirazil k plexisklu. Kanadská dvojice sudích Sutherland, McIsaac si nechala faul promítnout ze záznamu a bezmála dvoumetrového beka poslala rovnou pod sprchy. Vancouver nakonec odjel z Vegas s porážkou 3:6.

Stejným výsledkem, ovšem z pohledu domácích, skončil i zápas o 4 tisíce kilometrů dál na východ v Newarku, kde Devils padli s Pittsburghem. Hosté si body odvezli zásluhou pětigólové třetí třetiny. A tečí na 3:3 přispěl i Malkin, který byl o pár minut později poslán za katr kvůli faulu na Nemce. Do dvacetiletého Slováka, jenž si u mantinelu zpracovával puk, najel v rychlosti a přirazil mu hlavu k hrazení.

Duo rozhodčích Charron, Schlenker ovšem původně ani nepísklo faul a reagovalo až na ležícího Nemce, což se pro změnu nelíbilo Malkinovi, jenž na trestnou mířil jen velice neochotně.

„Proč Zadorov dostal do konce zápasu a Malkin sotva dvě minuty?“ divili se fanoušci v rozpacích. Sudí však na ofenzivní superstar Penguins hleděli jinak než na jeho krajana z Vancouveru.

Otřesený Nemec odjel z ledu v předklonu, ale na závěr utkání se ještě vrátil, což je dobrá zpráva i pro slovenský národní tým před mistrovstvím světa v Praze a v Ostravě. Devils sedm zápasů před koncem základní části ztrácejí na postupové pozice šest bodů. Nemec by měl být v Česku jednou z klíčových slovenských posil z NHL.

Reklama