Hlavní obsah

Útočník Bäckström z Washingtonu chce dořešit zdravotní potíže, v NHL si dá pauzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Útočník Nicklas Bäckström zmizí na neurčitou dobu ze sestavy Washingtonu Capitals v NHL. Pětatřicetiletý švédský hokejista, který loni v červnu podstoupil kvůli chronickým potížím operaci kyčle, oznámil, že se hodlá soustředit na vyřešení svého zdravotního stavu. Klub o tom dnes informoval na svém oficiálním webu.

Foto: Marc Desrosiers, Reuters

Útočník Nicklas Bäckström z  Washingtonu při utkání s Ottawou.

Článek

Po operaci odehrál Bäckström v minulé sezoně jen 39 zápasů, do týmu se vrátil v lednu. Méně utkání za jeden ročník během dlouhé kariéry v NHL nikdy dříve neodehrál. Stihl v nich 21 bodů za sedm branek a 14 asistencí. Vše se zdálo být na dobré cestě, také do přípravného kempu se hlásil s ujištěním, že je zdravý a připravený. Dosud odehrál všech osm utkání Capitals v nové sezoně a připsal si jednu asistenci.

„Teď nějaký čas hrát nebudu. Bylo to těžké rozhodnutí, ale s ohledem na mé zdraví a přetrvávající potíže se zraněním cítím, že správné,“ uvedl hráč v prohlášení. „Rád bych poděkoval spoluhráčům, klubu i fanouškům za jejich neutuchající podporu během celého procesu. Chci jen poprosit o soukromí v tomto období, přemítám nad dalšími kroky a možnostmi, které mě posunou vpřed,“ dodal Bäckström.

„Stojíme za Nicklasem a po celou dobu ho budeme i dál podporovat. Velmi dobře víme, jak tvrdě pracoval a jak odhodlaný je, aby se zcela uzdravil, máme to z první ruky. Naše organizace za ním plně stojí ohledně jeho rozhodnutí opustit teď tým a vzít si nějaký čas na vyhodnocení jeho současného zdravotního stavu,“ prohlásil generální manažer klubu z metropole USA Brian MacLellan.

Bäckström, který byl čtyřkou draftu v roce 2006, kdy si ho vybrali právě Capitals, odehrál za Washington celou dosavadní kariéru v nejlepší lize světa. Už dlouho je také jedním ze zástupců kapitána Alexandra Ovečkina. V roce 2018 byl Švéd jednou z klíčových postav týmu na jeho cestě ke Stanley Cupu, prvnímu v klubové historii.

Celkem má Bäckström v základní části NHL na kontě 1105 odehraných utkání a 1033 bodů za 271 gólů a 762 asistencí. Je nejlepším nahrávačem klubové historie, v nasbíraných bodech je druhý, stejně tak i v počtu odehraných utkání. V play off nastoupil do 139 duelů a zaznamenal 114 bodů (38+76).

Reklama