Hlavní obsah

Útočník Stastny se v NHL vrací po dvou letech do Winnipegu

Las Vegas
Aktualizováno

Americký útočník Paul Stastny se po dvou letech vrací v NHL do Winnipegu. Jets získali čtyřiatřicetiletého syna slovenské hokejové legendy Petera Šťastného z Vegas výměnou za švédského obránce Carla Dahlströma a výběr ve čtvrtém kole draftu v roce 2022. A NHL hlásí řadu dalších změn.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Paul Stastny (26) z Vegas a Nico Sturm (7) z Minnesoty.

Článek

Stastny působil ve Winnipegu v sezoně 2017/18, kdy přišel na konci února ze St. Louis a pomohl Jets k postupu do finále Západní konference. Potom v červenci podepsal jako nechráněný volný hráč tříletou smlouvu na 19,5 milionu dolarů s Vegas.

V uplynulém ročníku si připsal za Golden Knights v 71 zápasech základní části NHL 38 bodů za 17 branek a 21 asistencí. V 18 duelech play off stříbrný medailista z olympijských her ve Vancouveru z roku 2010 nasbíral devět bodů za tři góly a šest asistencí.

V roce 2005 draftovalo Stastnyho Colorado ve druhém kole na 44. pozici. V NHL má na kontě 945 utkání a 726 bodů za 250 tref a 476 přihrávek. V 97 duelech bojů o Stanleyův poháru zaznamenal 67 bodů za 25 branek a 42 asistencí.

Pětadvacetiletý Dahlström zatím stihl v NHL za čtyři sezony v Chicagu a Winnipegu jen 64 zápasů a připsal si v nich 10 asistencí. Ještě na nadcházející ročník má dvouletou smlouvu na 1,7 milionu dolarů.

Gudbranson byl vyměněn z Anaheimu do Ottawy

Obránce Erik Gudbranson se stěhuje v NHL z Anaheimu do Ottawy. Senators získali osmadvacetiletého Kanaďana z Anaheimu výměnou za výběr v pátém kole draftu v příštím roce. Barvy Ducks hájil Gudbranson od konce října loňského roku.

V uplynulém ročníku nasbíral Gudbranson v NHL za Pittsburgh a Anaheim v 51 zápasech devět bodů za čtyři branky a pět asistencí. V roce 2010 si jej vybrala jako trojku draftu Florida, působil také ve Vancouveru.

V NHL má na kontě 518 utkání a 73 bodů za 20 gólů a 53 přihrávek. V 17 utkáních play off jednou skóroval. Po nadcházející sezoně mu skončí tříletý kontrakt dohromady na 12 milionů dolarů a může se stát nechráněným volným hráčem.

Simmonds bude v NHL hrát za Toronto

Novým působištěm kanadského útočníka Waynea Simmondse v NHL bude Toronto. Dvaatřicetiletý hráč podepsal s Maple Leafs roční smlouvu s platem 1,5 milionu dolarů.

"Vím, v jaké jsou situaci s platovým stropem a jsem otevřený všemu. Toronto má v kádru skvělé hráče a myslím si, že je to tým, do kterého bych mohl jít a pomoct mu," uvedl Simmonds pro TSN již před měsícem, kdy se mluvilo o možném zájmu Toronta o jeho služby.

Zkušený útočník, který v sezoně 2012/13 hrál krátce i za extraligový Liberec, si oproti předešlé smlouvě s New Jersey výrazně pohorší. S Devils, kteří jej v únoru vyměnili do Buffala, před rokem podepsal kontrakt na jednu sezonu s platem pět milionu dolarů.

Simmonds doposud v NHL odehrál v základní části 909 zápasů, ve kterých vstřelil 251 branek a přidal 248 asistencí. V play off odehrál 44 utkání s bilancí osmi gólů a 13 asistencí. Hrál také za Los Angeles, Philadelphii a Nashville.

Lundqvist se dohodl s Washingtonem

Švédský brankář Henrik Lundqvist se krátce po otevření trhu s volnými hráči v NHL dohodl na ročním kontraktu s Washingtonem. Smlouva mu zaručuje příjem 1,5 milionu dolarů. V týmu Capitals nahradí Bradena Holtbyho, jenž po skončení smlouvy zamířil do Vancouveru. Washington také angažoval dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru Justina Schultze, jenž naposledy hrál za Pittsburgh. Třicetiletý bek podepsal dvouletou smlouvu za osm milionů dolarů.

Lundqvist skončil po 15 letech v New York Rangers. Vedení klubu z Manhattanu vyplatilo osmatřicetiletého gólmana z posledního roku sedmileté smlouvy na 59,5 milionu dolarů.

Rangers draftovali Lundqvista v roce 2000, do jejich branky se poprvé postavil v sezoně 2005/06. V roce 2014 s týmem došel až do finále Stanley Cupu, poslední krok ale Rangers nezvládli. Nyní budou spoléhat na Alexandara Georgijeva a lednovou posilu Igora Šesťorkina.

V historických statistikách NHL patří Lundqvistovi šesté místo v počtu výher (459), před ním jsou jen kanadští hokejisté. Do elitní desítky se řadí i v počtu zákroků, kde je sedmý (23.509), osmý je podle odehraných zápasů mezi brankáři (887) a devátý podle času na ledě (51.816 minut a 19 sekund).

Ve své sbírce má Lundqvist olympijské zlato z roku 2006, se švédskou reprezentací vyhrál i mistrovství světa v roce 2017.

Úspěšnou kariéru má za sebou i Schultz, který s Penguins vyhrál v letech 2016 a 2017 Stanleyův pohár. Kanadský bek odehrál v základní části NHL 482 zápasů, vstřelil 50 branek a přidal 164 asistencí. V 56 utkáních play off dal šest branek a připsal si 22 finálních přihrávek. Vedle Pittsburghu hrál za Edmonton.

Brankář Holtby bude chytat za Vancouver

Kanadský brankář Braden Holtby bude po konci angažmá ve Washingotnu chytat za Vancouver. Jednatřicetiletý vítěz Stanleyova poháru z roku 2018 se domluvil s Canucks na dvouleté smlouvě s celkovým platem 8,6 milionu dolarů.

Holtby spojil dosavadní kariéru v NHL s Washingtonem, který jej v roce 2008 draftoval. V elitní soutěži odchytal 468 zápasů, dalších 97 startů přidal v play off. V sezoně 2015/16 získal Vezina Trophy pro nejlepšího ligového gólmana. V roce 2016 byl členem zlatého týmu Kanady na Světovém poháru.

Washington již místo Holtbyho angažoval zkušeného Švéda Henrika Lundqvista, který doplnil Rusa Ilju Samsonova a českého gólmana Vítka Vaněčka. Ve Vancouveru bude Holtby spolu s Thatcherem Demkem.

Murray si v Ottawě vydělá 25 milionů dolarů za čtyři roky

Kanadský brankář Matt Murray se domluvil s Ottawou na podmínkách čtyřleté smlouvy, která mu zajišťuje celkem 25 milionů dolarů. Senators získali dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru z let 2016 a 2017 z Pittsburghu ve středu.

Šestadvacetiletý Murray v uplynulé sezoně odchytal za Penguins v základní části NHL 38 zápasů s průměrem 2,87 obdržené branky a úspěšností zákroků 89,9 procenta. Jednou udržel čisté konto. Ve třech duelech play off měl průměr 2,50 a úspěšnost 91,4.

"Jedná se o prověřeného brankáře se zkušenostmi, který je zvyklý chytat pod tlakem. Jsme si jistí, že bude dobrým mentorem pro naše mladé brankáře," uvedl generální manažer Senators Pierre Dorion.

Murray v obou případech při triumfu ve Stanleyově poháru dochytal finále jako jednička. V roce 2017 si jej Penguins pojistili a v rozšiřovacím draftu odešel do týmu tehdejšího nováčka Vegas zkušený Marc-André Fleury. Na Murraho pozici se v minulé sezoně tlačil Tristan Jarry.

V dresu Penguins odehrál Murray 199 utkání v základní části, připsal si 117 vítězství, měl průměr 2,67 gólu na zápas, úspěšnost 91,4 procenta a udržel 11 nul. V 51 duelech bojů o Stanleyův vychytal 29 výher, měl průměr 2,18, úspěšnost 92,1 a šestkrát udržel čisté konto.

Talbot do Minnesoty

Brankář Cam Talbot bude v NHL chytat za Minnesotu. Třiatřicetiletý Kanaďan, který byl v minulé sezoně parťákem Davida Ritticha v Calgary, se domluvil s Wild na podmínkách tříleté smlouvy s celkovým platem 11 milionů dolarů.

Mistr světa z roku 2016 v NHL dosud odchytal 314 zápasů s průměrem 2,61 inkasovaných branek na utkání a úspěšností 91,5 procenta. Dalších 25 startů přidal v play off. Talbot chytal i za New York Rangers, Edmonton a Philadeplhii.

Chudobin bude pokračovat v Dallasu

Brankář Anton Chudobin bude v NHL i nadále oblékat dres Dallasu. Čtyřiatřicetiletý Rus nevyužil možnosti, které měl coby nechráněný volný hráč, a dohodl se hned s vedením Stars na novém tříletém kontraktu s celkovým příjmem 10 milionů dolarů.

Chudobin přišel do klubu před dvěma lety z Bostonu a letos po návratu do hry se stal jednou z hlavních postav play off. Stars výbornými výkony výrazně pomohl k postupu do finále, kde Dallas ztroskotal na Tampě Bay. Zkušenému gólmanovi skončila dvouletá smlouva na pět milionů dolarů.

Během základní části posledního ročníku zasáhl Chudobin do 30 utkání a odchytal je s průměrem 2,22 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 93 procent. V play off nastoupil do 25 utkání, v průměru inkasoval 2,69 gólu na zápas při úspěšnosti zákroků 91,7 procenta a jednou udržel čisté konto.

V NHL chytal také za Minnesotu, Carolinu a Anaheim. Celkem má v dlouhodobé fázi na kontě 218 duelů, průměr 2,46 a úspěšnost 91,9 procenta, osmkrát dochytal zápas s nulou.

Reklama