Hlavní obsah

Už nejsi Rus! Ostrá kritika hokejové hvězdy

Rusko/Praha

Kritizovat poměry v Rusku se nevyplácí. Zvláště když jste ruský reprezentant. Hokejový útočník Artěmij Panarin působící aktuálně v zámořské NHL v týmu New York Rangers si podle reprezentačního kouče nezaslouží účast v národním týmu.

Foto: Kathy Willens, ČTK/AP

Ruský vicemistr světa Artěmij Panarin.

Článek

Kritika na adresu ruského kanonýra zazněla poté, co se spekuluje o jeho neúčasti na letošním mistrovství světa v Rize. Oficiálním důvodem jeho neúčasti by mělo být zřejmě obvinění za údajné napadení mladé ženy, kterého se Panarin měl dopustit.

Uznávaný ruský kouč Vladimír Pljuščev, který dovedl ruské juniorské týmy ke třem titulům mistrů světa Panarina odsoudil, protože prý nerespektuje svoji zemi. „Do národního týmu by měli být pozváni pouze ti, kteří respektují a oceňují svou vlast," tvrdí. Podle něj má Panarin úplně „vymletý mozek."

Devětadvacetiletý útočník si nedávno zažádal o americké občanství, které však ještě nedostal. „Ještě to není Američan, ale rozhodně už to není Rus," reagoval Pljuščev. Poté, co se Rangers vzdálili postupovým příčkám do play-off NHL, byla naděje, že se talentovaný útočník představí s reprezentací na mistrovství světa, nyní je zřejmě všem jeho šancím konec.

Svou roli v tom hraje také to, že byl Panarin obviněn z toho, že ve své domovině zbil osmnáctiletou ženu v baru. Obvinění vznesl kouč Andrej Nazarov, který Panarina trénoval v Kontinentální lize. Nazarov tvrdil, že hráč uplatil policii, aby vyvázl bez úhony.

Hráč toto nařčení popřel a označil jej za smyšlené. Možné je, že se Nazarov chtěl Panarinovi pomstít za jeho kritiku prezidenta ruské federace Vladimíra Putina a podporu Alexeje Navalného.

Reklama

Související témata: