Hlavní obsah

Boston - NY Islanders 5:2V Bostonu vládli Češi! Pasta sestřelil Islanders hattrickem, Krejčí třikrát asistoval

Aktualizováno

Česká hvězda Bostonu David Pastrňák skórovala v úvodním utkání druhého kole play off proti New York Islanders hned třikrát. Aby toho nebylo z českého pohledu málo, dařilo se i Davidu Krejčímu. Ten se ukázal znovu jako skvělý asistent, když si připsal také tři kanadské body. Medvědi vyhráli 5:2 a v sérii se ujali vedení 1:0 na zápasy. Ve druhém nočním utkání - ještě v prvním kole - uspěl v kanadském souboji Montreal a poslal tak sérii s Torontem do rozhodujícícho duelu.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Český hokejista Bostonu David Pastrňák (88) střílí gól v utkání proti NY Islanders ve druhém kole play off NHL. Nedokázali mu zabránit bek Ryan Pulock (6) ani brnakář Ilya Sorokin.

Článek

Jednu z nejzářivějších nocí v play off prožili v prvním domácím utkání 2. kola oba Davidové, kteří oblékají dres Bruins. Ten mladší - Pastrňák - se trefil hned v úvodní části hry, když z přesilovky dobře načasoval svou ránu, a těsně před úvodní sirénou, za asistence Davida Krejčího, vyrovnával na 1:1. V TD Garden v Bostonu bylo natěsnáno 17 400 diváků, kteří v této chvíli viděli zatím jen část Pastrňákových kouzel.

Další zásah načasoval rodák z Havířova do poloviny zápasu, když celá první formace rozjela perfektní kolotoč v obranném pásmu Ostrovanů a Pastrňák stál opět na nejlepším možném místě. Ránou bez přípravy nedal, přesouvajícímu se Sorokinovi, žádnou šanci. Obránce Adam Pelech pak stihl ještě odpovědět, to bylo ale vše, na co se hosté v otevíracím duelu zmohli.

Třetí třetinu ovládli svěřenci kouče Bruce Cassidyho. A to s velkou pompou. Nejprve Charles McAvoy využil pobídky Davida Krejčího a z dálky překonal ruského gólmana hostujícího celku. O pár chvil později přišla bezpochyby akce zápasu. K puku se ve středním pásmu dostal David Pastrňák. Krásně se zbavil svého strážce ve středním pásmu, rozjel se až do třetiny Islanders, kde ještě lépe využil dokonalé práce svého spoluhráče, a individuální akci zakončil krásnou ranou, Sorokin byl bez šance.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Tradiční rituál po vstřeleném hattricku, tentokrát se o vhození čepic na led postaral David Pastrňák z Bostonu.

Perfektní závěrečnou část pak už jen potvrdil brankou z přesilovky Taylor Hall, za přispění dvorního nahrávače večera - Davida Krejčího. Boston přestřílel soupeře 40-22. Spolehlivě chytal Tukka Rask a hlavně měl v kádru dva Davidy - první a druhou hvězdu utkání.

„Jsem rád, že se dostal do takové formy. V úvodu série proti Washingtonu se nemohl střelecky prosadit, ale ve čtvrtém zápase to prolomil a nyní týmu hodně pomáhá. Celá první formace hraje v posledních zápasech výborně," chválil Pastrňáka, Brada Marchanda a Patrice Bergerona trenér Bostonu Bruce Cassidy.

Zatímco v Bostonu se hrálo už druhé kolo play off Stanley Cupu. V Montrealu se ještě nerozhodlo ani o postupujícím z úvodní rundy. Také návštěva byla v kanadské provincii Quebec dost rozdílná. Do Bell Center mohlo přijít pouze 2500 fnaoušků.

Ti však odcházeli z větší části spokojeni. V napínavém střetnutí padaly branky až ve třetí třetině, a přesto, že Toronto dokázalo smazat dvougólový náskok Canadiens a poslat zápas do prodloužení - nakonec to ještě na postup nestačilo.

V čase 75:15 rozhodl po velké chybě hráčů Toronta jeden z nejmladších členů v celku Montrealu. Finská puška Jesperi Kotkaniemi chyby beze zbytku využil a poslal sérii k nejdramatičtějšímu možnému rozuzlení. Rozhodnout prodloužení je krásný pocit. „Jsem moc rád, že u toho mohli být alespoň nějací fanoušci," pochvaloval si Kotkaniemi.

Play off NHL - 1. kolo:
Severní divize - 6. zápas:
Montreal - Toronto 3:2 v prodl. (0:0, 0:0, 2:2 - 1:0)
Branky: 46. Perry, 47. Toffoli, 76. Kotkaniemi – 52. Spezza, 57. Brodie. Střely na branku: 31:43. Bez diváků: Hvězdy zápasu: 1. Price (Montreal), 2. J. Campbell (Toronto), 3. Kotkaniemi (Montreal). Stav série: 3:3.
2. kolo:
Východní divize - 1. zápas:
Boston - New York Islanders 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)
Branky: 20., 32. a 56. Pastrňák (na první Krejčí), 47. McAvoy (Krejčí), 59. Hall (Krejčí) – 12. Beauvillier, 33. Pelech. Střely na branku: 40:22. Diváci: 17.400. Hvězdy zápasu: 1. Pastrňák, 2. Krejčí, 3. Bergeron (všichni Boston).

Reklama